Signalering van Swaab gehandhaafd

Het openbaar ministerie (OM) hoeft het opsporingsbevel tegen E. Swaab, hoofdverdachte in de beursfraudezaak, niet op te heffen. Dat heeft de president van de Haagse rechtbank gistermiddag bepaald.

Swaab had een kort geding tegen de Staat aangespannen waarin hij eiste dat de internationale signalering geschrapt zou worden. De directeur van het Londense effectenkantoor FTC, die zowel de Nederlandse- als de Zwiterse nationaliteit bezit, kan door het opsporingsbevel niet reizen zonder dat hij opgepakt wordt. Hij heeft zich sinds het uitbreken van `Operatie Clickfonds' in 1997 teruggetrokken in Zwitserland. Bern levert geen eigen staatsburgers uit.

Swaab kreeg eerder dit jaar een vrijgeleide om een uitgebreide verklaring in Nederland af te leggen. Nu hij dat gedaan heeft, is er volgens zijn raadslieden geen reden meer hem op de signaleringslijst te handhaven. Maar het OM stelt dat dat wel nodig is. Swaab zou zich, als hij wordt veroordeeld, opnieuw kunnen terugtrekken in Zwitserland. Bovendien is er volgens het OM kans op herhaling van de feiten waarvan Swaab verdacht wordt: het leiding geven aan een criminele organisatie in de financiële wereld. De rechter gaat in deze argumenten mee. Swaab gaat nu in beroep bij het hof.

De rechtszaak tegen Swaab is uitgesteld tot maart. Swaab wraakte onlangs succesvol de rechtbank die alle Clickfondszaken behandelt. Daardoor moeten andere rechters in Amsterdam, die inmiddels zijn gevonden, zich opnieuw inlezen in het omvangrijke dossier.