Selectie Theater

Sloophamer

Annie en Harrie van de Berini's moeten hun huis uit, maar verzetten zich in cabareteske scènes en stemmige liedjes. 1 t/m 7 nov Rotterdam Zuidplein.

Shirley Valentine

Trudy Labij speelt de solokomedie van Willy Russell vinniger dan haar voorgangsters; voor haar spreekt het vanzelf dat ze uit haar slaafse huwelijk zal breken. 2 nov Amsterdam De Meervaart, 3 nov Stadskanaal Geert Teis, 8 nov Tilburg Schouwburg.

Leenane Trilogie

Boerendrama van Martin McDonagh door Zuidelijk Toneel Hollandia over het gruwelijke Ierse dorpje Leenane, waar moorden en treiteren het favoriete tijdsverdrijf is. Het door regisseur Johan Simons fraai gemonteerd drieluik eindigt in een schitterende, cabareteske act van Fedja van Huêt en Wim Opbrouck. 5 nov Den Haag Koninklijke Schouwburg, 6-7 nov Rotterdam Schouwburg, 8-10 nov Eindhoven Stadsschouwburg.

Vreemde Vreemdgangers

Ironisch cabaretcommentaar van Nilgün Yerli op Nederlandse omgangsvormen van tegenwoordig. 2 nov Tholen De Meulvliet, 8 nov Beverwijk Kennemer Theater.

Teer

Variété op dun ijs, in absurdistische scènetjes door het duo Droog Brood (Bas Hoeflaak en Peter van de Witte). 1, 2 nov Amstelveen De Griffioen, 3 nov Capelle aan de IJssel Isala.

Huis & Tuin

Het Nationale Toneel brengt de nieuwe komedie van Alan Ackbourne, een tegelijkertijd, met dezelfde spelers, opgevoerd tweeluik over een fancy fair in de tuin van een landhuis, met de grote Gijs Scholten van Aschat als hardnekkig genegeerde gastheer. Achter de schermen sprinten de spelers van de ene zaal naar de andere. T/m 4 nov. Den Haag, Koninklijke Schouwburg.

Kaaljakkers

Tragikomische jubileumvoorstelling van Het Volk waarin drie vagebonden strijden tegen de sloop van hun pand, en tegen het mannelijk overmogen. 2 nov Papendrecht Theater De Willem, 3 nov Maassluis Theater Schuurkerk, 6 nov Sittard Theater KC 138, 7 nov IJmuiden Witte Theater, 8-9 nov Eindhoven, Plaza Futura.

Foxtrot

Tintelend vernieuwde versie van de jaren-dertig-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, met Paul de Leeuw, Carice van Houten, Jenny Arean, Sanne Wallis de Vries en vele anderen. Geëngageerd en grappig tegelijk. T/m 28 dec Rotterdam Oude Luxor.

Rex

Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musical-bewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche. Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes. 3 nov Den Bosch Theater aan de Parade; 6 nov Venray Schouwburg; 7 nov Etten-Leur De Nobelaer; 8 nov Uden Markant.

I Fossili

De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als geciseleerd cabaret-ensemble. 3 nov Den Helder De Kampanje; 7 nov Zaandam Zaantheater.