Selectie Muziek

Nooteboom

De schrijver Cees Nooteboom en de Amerikaanse pianiste Sarah Rothenberg verzorgen 8 nov 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een programma `Zelfportret van de ander' in de serie De Keuze van de Schrijver. Nooteboom leest teksten uit zijn boeken, Rothenberg speelt muziek van Sjostakowitsj, Feldman, Takemitsu, Schat en Schönberg.

Mahler III

Het Radio Filharmonisch Orkest, de alt Bernarda Fink, het Groot Omroepkoor en leden van jongenskoren geven olv Edo de Waart een uitvoering van de Derde symfonie van Gustav Mahler. 9 nov 20u15 MC Vredenburg Utrecht.

Verdi Requiem

Het Requiem van Verdi wordt 3 nov uitgevoerd in kerken in Utrecht en Amsterdam. In de Utrechtse Domkerk begint de uitvoering om 15u30 tijdens het festival Allerheiligen en Allerzielen door koor en orkest van de Domcantorij olv Remco de Graas. In de Amsterdamse Westerkerk is het requiem om 20u15 met het Staatsorkest van Litouwen en een aantal Nederlandse koren.

Nielsen

Het Orkest van het Oosten geeft olv Lucas Vis een concert met twee stukken van de Deense componist Carl Nielsen: de ouvetrture Helios en de Symfonie nr 5. Verder op het programma: het Klarinetconcert nr 2 van Crusell en het Orgelconcert nr 1 van Rheinberger. 5 nov 20u Rabotheater Hengelo; 7 en nov 20u Muziekcentrum Enschede; 8 nov 20u Nieuwe Buitensociëteit Zwolle; 9 nov 20u Schouwburg Deventer.

Penderecki

De Nederlandse première van de Derde symfonie van de Poolse componist Krzystof Penderecki wordt uitgevoerd door Het Noord Nederlands Orkest olv de Poolse dirigent Antoni Wit. Verder op het programma het Eerste vioolconcert van Sjostakowitsj met Marco Rizzi als solist. 1 nov 20u De Lawei Drachten; 2 nov 20u15 De Harmonie Leeuwarden; 3 nov 20u15 De Oosterpoort Groningen.

La Passione

Het Napolitaanse liederen zingende duo La Passione (cellist Vincent de Lange en gitarist Jan-Paul van Spaendonck) viert 3 nov 20u15 het 10-jarig bestaan met het programma Fuoco! in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

MCH Band & Uz Jsme Doma

Het Tilburgse Paradox richt de schijnwerper op de Tsjechische alternatieve muziek. Op 2 november treden op MCH Band en Uz Jsme Doma. De eerst genoemde band is opgericht door saxofonist en gitarist Mikolas Chadima, ooit lid van de dissidente beweging Charta 77 en brengt non-conformistische rock. Uz Jsme Doma is minstens zo origineel en onconventioneel.

Music Meeting

Voor de zeventiende keer alweer wordt dit weekend (2, 3 en 4 november) in Nijmegen de Music Meeting gehouden. Dit festival, dat het belangrijkste is op wereldmuziekgebied in Nederland, biedt een mooie dwarsdoornsnede van bands en solisten met een grenzenloos repertoire. Het programma vertoont nauwelijks overlap met het vorige week gehouden WOMEX en besteedt dit jaar extra aandacht aan muziek uit West-Afrika. Onder de gasten onder andere Sekou Bembeya Diabaté, Aka Moon, Deepak Ram, Kassé Mady, Kimmo Pohjonen, Oriënt Express en Aziza-A. Concerten vinden plaats in de Stadsschouwburg, Lux, De Vereeniging en de Antonius van Paduakerk. Voor inl 024-3656250 of www.musicmeeting.nl.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Stian CarstensenHet orkest van Henk Meutgeerts heeft voor 4 november de Noorse alleskunner Stian Carstensen uitgenodigd om er in het BIMhuis lustig op los te experimenteren.

TryTone Festival

Op 7 november biedt TryTone op de Wittenkade 100 in Amsterdam weer een avontuurlijke tripple bill. Saxofoniste Esmee Olthuis en pianist Albert van Veenendaal openen de avond al improviserend. Het Morton J. Olsen Kwartet gaat aan de haal met onder meer basklarinet en elektronica. Uitsmijter is bigband Tetzepi.

Travis

Britpop-light voor iedereen die betreurt dat Radiohead geen gewone liedjes meer maakt. 5 nov Vredenburg, Utrecht.

Brood Tribute

Verschillende bezettingen van Herman Broods begeleidingsgroep Wild Romance brengen een muzikaal eerbetoon aan de man die volgens sommigen de enige echte rocker van Nederland was. Met gastoptredens van onder anderen Bertus Borgers, Jan Akkerman en Nina Hagen: ,,Herrrman wo bist du? Herrrmann ist High!''. 5 nov Paradiso, Amsterdam.