Selectie Musea

The American Dream

Rondreizende fotografen waren omsteeks 1900 een bekend verschijnsel. Handige jongens trokken van dorp naar dorp en fotografeerden voor een habbekrats; zo zal het ook gegaan zijn bij Ed Behney, veeboer te Fowler, Arkansas. Ontspannen leunt hij op zijn stok, de hond aan de voeten. Zo'n 200 foto's bevat The Photograph and the American Dream (the Stephen White Collection), de mooie expositie in het Van Goghmuseum. In 6 hoofdstukken schetst White met de keuze van zijn collectie een beeld van het verhaal van Amerika tussen 1840 en 1940: foto's van gezinnen en huizen, arbeiders en fabrieken, telegraafpalen en mijnschachten van de Boulder Dam in aanbouw.

The Photograph and the American Dream: the Stephen White Collection t/m 6 jan in het Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u

Meesters aan de Maas

Wat maakt een grote haven toch altijd zo opwindend? Zijn het de schepen uit verre landen die je met hun geheimzinnigheid betoveren? In Rotterdam kun je het antwoord op die prangende vragen niet meer vinden. Zeeschepen varen nog maar zelden onder de Willemsbrug door; je zou bijna vergeten dat er voor 1940 ook een ander Rotterdam bestond. Met de tentoonstelling `Panorama Rotterdam. Meesters aan de Maas 1820-1940' heeft de Kunsthal een deel van dat verleden ontsloten. Want als je de 120 hier bijeengebrachte schilderijen en vijftig werken op papier hebt gezien, moet je wel constateren dat Rotterdam voor het bombardement van mei 1940 een mooie, zinderende stad is geweest. Waar je ook kijkt, overal zie je masten, zeilen en stoompijpen opduiken en ruik je olie, pek en teer op de doeken van o.a. J.B. Jongkind, Eugène Boudin, Paul Signac, William Turner en Kees van Dongen.

Panorama Rotterdam. Meesters aan de Maas 1820-1940 t/m 6 jan in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Delfts Blauw

Vraag tien verschillende mensen op een kleurenstaalkaart Delfts Blauw aan te wijzen en je krijgt gegarandeerd tien verschillende tinten blauw te zien. Afhankelijk van hun associatie met het erfstuk is Delfts Blauw voor hen een kleur die ergens hangt tussen het diepe blauw van korenbloemen en de fletse grauwtinten van een wolkenlucht boven de polder. Verffabrikant Sikkens pakte het wetenschappelijker aan. Bestudering van Delfts aardewerk leverde 48 blauwtinten op. Het Haags Gemeentemuseum nodigde vormgeefster Hella Jongerius uit om een tentoonstelling te maken rondom 111 (Delfts Blauwe) topstukken uit de collectie. Voor de expositie `Delfts onder de loep' zette zij in pronkkasten historisch aardewerk naast hedendaagse kunst om zo te komen tot een nieuwe blik op het inmiddels vier eeuwen oude Delfts Blauw.

Delfts onder de loep t/m 7 april in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

En verder

Melle, het vroege werk 1933-1945 t/m 11 nov in Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u; 75 Jaar HEMA: Tussen trend en tompouce t/m 13 jan in De Beurs van Berlage, Damrak 277, Amsterdam. Di-zo 11-17u; Jheronimus Bosch t/m 11 nov in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m zo, 9-18u; Vergeten in de slaap der eeuwen. Schrijvers en de dood t/m 18 nov in het Letterkundig Museum, Pr Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Di t/m vr 10-17u; za/zo 12-17u.