Schäuble terug door zwakte in leiderschap CDU

Wolfgang Schäuble, ooit gedoodverfd opvolger van Helmut Kohl voordat het schandaal rond de partijfinanciën ook hem een douw gaf, is terug van weggeweest.

Vorige week was Schäuble niet meer dan zomaar een van 245 parlementariërs van de CDU/CSU. Maar sinds deze week geldt hij als mogelijke uitdager van kanselier Schröder in de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar.

Officieel is natuurlijk nog niets. De christen-democraten willen pas begin 2002 een beslissing over hun kandidaat nemen. Tot nu toe waren er twee opties. Edmund Stoiber, minister-president in Beieren, politicus van formaat en boegbeeld van de kleine CSU. En Angela Merkel, voorzitter van de CDU, afkomstig uit een nieuwe deelstaat, aimabel maar in eigen kring niet bijster geliefd.

Stoiber heeft een kandidatuur nooit uitgesloten, maar ook niet veel enthousiasme aan de dag gelegd. Merkel zou wel willen, maar wordt door partijgenoten voortdurend in de verdediging gedwongen. Ze zou politiek gevoel missen en geen leiding kunnen geven. De christen-democraten hadden daarmee de keuze tussen een kandidaat die het niet zou willen en een kandidaat die het niet zou kunnen.

Daar heeft de tweede man van de CSU, Michael Glos, iets op gevonden: de derde kandidaat. Omzichtig manoeuvreerde Glos Schäuble in het politieke gesprek. Afgelopen weekeinde noemde Glos Schäuble in een regionale krant een van de leidende figuren in de CDU. Toen lekte uit dat Glos met Schäuble had gebeld. Gisteren benutte Glos de nieuwsflauwte van het herfstreces voor de oproep aan Schäuble weer een leidende rol op zich te nemen. Het woord kanselierskandidaat viel daarbij niet.

De timing van Glos is geen toeval. Langzaam was duidelijk geworden dat een strafrechtelijk onderzoek tegen Schäuble in verband met een donatie van een wapenhandelaar geen vervolg zou krijgen. Vanochtend werd bekend dat de juridische procedure tegen Schäuble inderdaad wordt gestaakt en een rehabilitatie niets meer in de weg staat.

Schäuble, ook geen politieke novice, houdt alle opties open en laat zich de rugwind welgevallen. Schäuble gisteren: ,,De berichten over mijn politieke dood zijn op zijn minst overdreven''.