Reddingsplan voor helft banen bij Sabena

De helft van de 12.000 banen bij de in surseance verkerende luchtvaartmaatschappij Sabena kan worden gered door activiteiten in afgeslankte vorm voort te zetten via het dochterbedrijf DAT. De topman van de Belgische maatschappij, Christoph Müller, heeft dit gisteren in een brief aan de staf laten weten. Het is voor het eerst dat Müller officieel bevestigt dat wordt gewerkt aan een oplossing ,,gebaseerd op'' op huidige regionale luchtvaartactiviteiten van Sabena's dochter DAT. Ook zouden nog enkele vluchten op de middellange en lange afstand kunnen worden uitgevoerd.

DAT vervoerde vorig jaar eenderde van de 11 miljoen Sabena-passagiers naar Europese bestemmingen. ,,Het wordt steeds duidelijker dat we geen investeerders zullen vinden die in Sabena als geheel willen investeren'', aldus Müller. Hij wijst in de brief op Sabena's schuld van 2,3 miljard euro. Dat zou reden zijn om Sabena deels failliet te laten gaan.

De Sabena-topman bevestigt dat met verschillende potentiële investeerders wordt gesproken, maar dat deze een luchtvaartmaatschappij willen die op korte termijn winst kan maken. Eerder lekte uit dat Virgin Express, dochterbedrijf van het Britse Virgin, ook belangstelling heeft. Mogelijk kan zelfs sprake zijn van fusie tussen DAT en Virgin Express. Virgin-topman Richard Branson sprak deze week voor de tweede keer in korte tijd met de Belgische overheid, die meerderheidsaandeelhouder van Sabena is.