Ram Sardjoe volgt voorzitter Lachmon op in Suriname

Ram Sardjoe wordt de nieuwe voorzitter van het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee. Hij is de opvolger van de onlangs overleden Hindoestaanse leider Jaggernath Lachmon.

De positie van assembleevoorzitter is in handen van de Hindoestaanse volkspartij VHP, een van de twee grote partners in de regerende Nieuw Front-coalitie. De afgelopen dagen brak er binnen de VHP openlijke onenigheid uit over de vraag wie de invloedrijke functie mocht vervullen. Assembleelid L. Mahawatkhan stelde zich, zonder dat de VHP-leiding daarvan op de hoogte was, ook kandidaat als voorzitter van de Nationale Assemblee.

Achtergrond daarvan was dat Mahawatkhan en twee medefractiegenoten niet tevreden waren over de ruimte die zij binnen de VHP-fractie krijgen. De drie zijn afkomstig uit het westelijke rijstdistrict Nickerie, een traditioneel bolwerk van de VHP.

Na een vergadering zijn de problemen volgens een VHP-woordvoerder ,,in alle rust opgelost''. Ram Sardjoe zal nu als enige kandidaat voor het voorzitterdschap van de volksvertegenwoordiging naar voren worden geschoven.

Sardjoe geldt als geroutineerd politicus en een trouw volgeling van Lachmons `verbroederingspolitiek'. De afgelopen jaren was hij voor de VHP een van de belangrijkste onderhandelaars binnen het Nieuw Front.

Maar binnen de VHP heeft hij nauwelijks een natuurlijke achterban. Daardoor is het allerminst zeker dat Sardjoe op langere termijn ook de nieuwe VHP-leider zal worden. Op dit moment is dat eerste ondervoorzitter J. Adhin. Hij wordt evenwel als tussenpaus gezien. Achter de schermen van de VHP woedt momenteel een machtsstrijd wie de nieuwe voorman zal worden.

Buiten Sardjoe gaan ook de namen rond van zakenman Atta Mungra en de religieuze leider Nannan Panday. Eerder had de VHP al te maken met diverse afsplitsingen.