Pessimisme economie neemt toe

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent op jaarbasis gekrompen. Het is de eerste economische teruggang in de VS sinds 1993 en de sterkste sinds 1991. In het tweede kwartaal van 2001 groeide de economie nog met 0,3 procent op jaarbasis.

Waarnemers zien in deze eerste daling van het bruto binnenlands product (bbp) en het in oktober onverwachts scherp gedaalde consumentenvertrouwen een teken dat de VS een periode van recessie zijn binnengetreden. Van recessie is sprake na twee achtereenvolgende kwartalen krimpende economie.

Voor president Bush waren de jongste cijfers, bekendgemaakt door het ministerie van Handel, aanleiding met hernieuwde kracht te pleiten voor het Republikeinse stimuleringsplan voor de economie. Dat is met krap verschil aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar stuit op verzet van de Democraten in de Senaat.

Het plan van de president omvat aanvullende steun voor Amerikanen die sinds de aanval van 11 september zijn ontslagen, het vervroegen van de belastingverlaging waartoe al is besloten en belastingvoordelen voor bedrijven.

De daling van het bbp was vooral toe te schrijven aan gedaalde export en minder vraag naar software, apparatuur en bedrijfsgebouwen. Daar stonden als lichtpunten tegenover de particuliere consumptie, gestegen uitgaven van de federale overheid en een daling van de invoer.

hoofdartikel: pagina 9

krimp in vs: pagina 13

    • Marc Chavannes