Personeel STE mag beleggen op beurs

Het personeel en bestuur van de Stichting Effectenverkeer (STE) mag sinds augustus ook in aandelen beleggen. Voor die tijd mochten de medewerkers van de STE zeer beperkt, bijvoorbeeld in beleggingsfondsen en obligaties, beleggen.

Dat heeft STE-voorzitter A. Docters van Leeuwen gisteren bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst. De stap van de STE staat haaks op de trend in de financiële wereld. Met name de banken hebben dit jaar, op instigatie van De Nederlandsche Bank, hun interne regels met betrekking tot beleggen voor medewerkers aangescherpt.

Het nieuwe beleid van de STE is het gevolg van een interne discussie, die vorig jaar is ingezet. Docters van Leeuwen was aanvankelijk tegen verruiming van de regels. ,,Er waren in die periode net twee medewerkers van de Franse toezichthouder betrapt op misbruik van voorkennis.''

Maar na de discussie bedacht de STE-baas zich. De effectenmarkt is in zijn ogen een groot goed voor de economie. ,,Dan moeten wij als toezichthouder niet intern het standpunt innemen dat beleggen eigenlijk slecht en verboden is. We willen afstand nemen van het beeld als zou de effectenhandel smoezelig zijn, zoals de automarkt in Utrecht.''

STE-medewerkers die beleggen, moeten hun transacties rapporteren aan een compliance-officer, een vertrouwenspersoon en integriteitbewaker. Deze functionaris beschikt over een gesloten lijst waarop ondernemingen staan waarin niet mag worden belegd. Ook daghandel is verboden voor de medewerkers. Wie toch misbruik maakt, kan zijn congé krijgen.