KLM ziet fors verlies voor dit boekjaar

KLM heeft mede door de terreuraanslagen in de VS de winst over het derde kwartaal met ruim driekwart zien dalen. De luchtvaartmaatschappij verwacht over het gehele boekjaar een `significant' verlies te behalen.

Dit heeft KLM vanochtend bekendgemaakt. De nettowinst over het derde kwartaal van juli tot oktober daalde van 118 miljoen euro (260 miljoen gulden) vorig jaar tot 27 miljoen dit jaar. Tussen de aanslagen op 11 september en 1 oktober heeft KLM ongeveer 60 miljoen euro aan luchtvaartinkomsten verloren. Het belangrijkste deel daarvan (50 miljoen euro) is te wijten aan geannuleerde vluchten.

KLM's financieel directeur Rob Ruijter becijferde vanochtend dat de huidige luchtvaartcrisis een negatieve kasstroom van 100 miljoen euro per maand oplevert. ,,In de huidige situatie is onze kas voldoende gevuld om het minstens een jaar vol te houden.''

De resultaten van KLM zijn iets minder somber dan de cijfers waar financieel analisten vanuit gingen. Het concern merkt bijvoorbeeld op dat het bedrijfsresultaat (waarin geen posten als rentebetalingen en belastingen zijn opgenomen) in het tweede kwartaal minder sterk is gedaald, dan in de eerste drie maanden van het boekjaar. Dat is vooral een gevolg van de relatief goede resultaten voor 11 september. Mede daardoor daalde de omzet met 3 procent tot 1,85 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat met 58 procent daalde tot 83 miljoen euro.

Eerder had KLM al aangekondigd 2.500 banen te schrappen om de kosten te drukken. Tevens wordt het aantal beschikbare `stoelkilometers' met 15 procent teruggebracht. Ondanks deze maatregelen is de huidige daling van de inkomsten zo groot dat die niet met bezuinigingen op korte termijn kan worden gecompenseerd. ,,KLM is niet van plan meer banen te schrappen als de situatie zo blijft'', benadrukte Ruijter. ,,Zouden we personeel ontslaan dan gaat dat ten koste van de operaties. Wanneer de situatie dan verbetert zouden we acuut met te weinig personeel zitten.'' Opmerkelijk is dat KLM-dochters voor goedkope vluchten (Buzz en Transavia) nauwelijks te lijden hebben onder de crisis. Ruijter: ,,Mensen gaan blijkbaar nog steeds met vakantie.''

De huidige crisis in de luchtvaart zorgt ervoor dat KLM momenteel drie Boeings 747-300, waar ongeveer 450 mensen in kunnen, aan de grond houdt. Eén daarvan wordt in de Californische woestijn gestald. Ook met een aantal kleinere toestellen wordt minder gevlogen. Uitgedrukt in passagiersstoelen staat dat gelijk aan nog eens drie werkeloze Boeings 747. De koers van KLM daalde vanochtend met 2,8 procent tot 10,10 euro.