KINDERAGENDA

De Amerikaanse Droom

Zo'n 150 jaar geleden reisden er in Amerika fotografen van dorp naar dorp en van boerderij naar boerderij. Met hun hoofd nog onder zo'n zwart doekje fotografeerden ze de boeren en hun gezinnen, spoorlijnen, bruggen, fabrieken en mijnen. En natuurlijk ook Europese immigranten, die hun geluk in de nieuwe wereld probeerden. Zo ook Jack, die met zijn familie van Ierland naar Amerika verhuisd is, omdat zijn ouders geen werk kunnen vinden. Na een zware zeereis van 6 weken komen ze met nog 300 andere mensen in Amerika aan. Zijn vader vertelt hem: ,,Amerika is het land waar iedereen gelijk is en waar mensen hun dromen waarmaken''. Over al die Amerikaanse dromen gaat de tentoontoonstelling De foto en de Amerikaanse Droom1840-1940 in het Amsterdamse Van Goghmuseum en bij de expositie hoort ook een speurtocht. Want weet je bijvoorbeeld wie Jesse James was? Op de foto zie je gewoon een nette man, maar het was wel een gevaarlijke schurk, die banken, postkoetsen en treinen overviel. In kroegen hingen posters met een hoge beloning: als je hem ving kreeg je wel 200.000 dollars!

*De Foto en de Amerikaanse Droom, 1840-1940 t/m 6 jan in het Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. (Gratis) speurtocht voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Dag 10-18u Toegang kinderen t/m 12 jaar gratis, van 13 t/m 17 jaar ƒ5, vanaf 18 jaar ƒ15,50. MJK gratis. Inl 020-5705200.

Stap in een schilderij

Soms als je naar oude schilderijen kijkt zou je daar ook wel willen zijn. Wandelen in het straatje van Johannes Vermeer. het zeil hijsen op een VOC-schip of meedoen met de vrolijke spelletjes bij Jan Steen. In Museum Het Catharina Gasthuis in Gouda kan je nu op bezoek in het atelier van een schilder uit de 17de eeuw: meester Jan Cornelisz. Dat doe je samen met Dirkje en Thomas, twee kinderen uit die tijd, die erg van tekenen en schilderen houden. Via het atelier van de schilder kom je in een wereld van verschillende schilderijen. Er zijn echte oude voorwerpen en mooie decors uit de 17de eeuw. Met al die spullen kan je zelf in een schilderij stappen.

*Stap in een schilderij voor kinderen t/m 14 jaar van ma t/m zo van 10-17u en zo van 12-17u in Museum Het Catharina Gasthuis, Achter de Kerk 14/Oosthaven 9, Gouda. Toegang kinderen t/m 17 jaar gratis (t/m 14 jaar wel onder begeleiding van volwassenen). MJK gratis. Inl 0182-588439 of 06-22976263.

Droomhuizen

Voor wie zou jij wel eens een huis willen ontwerpen? Voor Pichachu, een basketballer van 2.15 meter of misschien wel een mooi paleis voor Maxima en Willem-Alexander? Over architecten en (de wensen) van hun opdrachtgever is nu een expositie in het Nederlands Architectuurmuseum te zien. Ontwerpen voor statige villa's, hondenhokken, paleizen en fabrieken worden er getoond, sommige huizen ooit gebouwd, anderen alleen maar getekend. In een workshop in het Schoolatelier zondag 4 november leer je als 'toekomstig architect' naar je opdrachtgever te luisteren (en die opdrachtgever ben je zelf).

*Workshop bouw je droomhuis of luchtkasteel op zo 4 nov van 14-16u in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark, Rotterdam voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Wel van te voren res 010-4401200. Toegang 4,41. Voor ouders is er vanaf 14u30 een rondleiding door de schatkamers van het instituut met tekeningen en maquettes van beroemde architecten. Toegang hiervoor 8,82.

Mini-meeting

Workshops over West-Afrikaanse muziek: op de derde Mini Meeting in het Karel de Grote College in Nijmegen kan je 4 november vanaf 13u30 van alles over die muziek te weten komen. De Malinees Baba Sissoko laat je horen wat je allemaal met de tama, de sprekende drum, kunt doen - verhalen vertellen en boze geesten verdrijven. Ndeye Awa M'Baye geeft een workshop Senegalese zang en dans, Sandra Acheampona vertelt samen met Joe Baiden over de Ghanese cultuur met Adoua-dans, verhalen vertellen en Ghanese percussie. En Papa Kouyaté laat je in een workshop horen hoe de djembé klinkt.

*Workshops over West-Afrikaanse Muziek voor kinderen van de basisschool met drums, djembé, dans en verhalen op zo 4 nov vanaf 13u30 in het Karel de Grote College, Wilhelminasingel 13/15, Nijmegren. Toegang 7,50 of 10. Inl 024-3656250 of www.musicmeeting.nl.

Ridder

Ruiters hadden in de Middeleeuwen vaak een mooi versierd harnas aan en een stevige helm op hun hoofd. En ook hun paard had een mooi dekkleed om. In het Delfts Legermuseum is er na het bekijken van de expositie Ridder Roderik, een Middeleeuws avontuur op woensdag 7 november van 14-16u een workshop voor kinderen vanaf 6 jaar. Maak je eigen ridder van karton en papier met harnas, helm en dekkleed voor het paard.

*Workshop Hobbelridder voor kinderen vanaf 6 jaar op wo 7 nov van 14-16u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Res 015-2150570. Toegang ƒ4,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar ƒ9,50. De toegangsprijs is exclusief de workshop. MJK gratis toegang.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker