Kan ik bij de supermarkt wisselen?

Dat is niet de bedoeling. Dat gulden en euro een maand lang naast elkaar in omloop zijn, en dus ook overal als betaalmiddel moeten worden geaccepteerd, wil niet zeggen dat winkeliers van plan zijn als wisselkantoor te fungeren. De detailhandel zal klanten vragen zo veel mogelijk met plastic te betalen. Wie toch met contante guldens betaalt zal – ondanks afspraken daarover – lang niet overal euro's terugkrijgen, al is het maar omdat de meeste kassa's maar in één munt kunnen rekenen.

In grotere winkels, zoals warenhuizen en supermarkten, ligt het voor de hand dat er aparte kassa's voor guldens en euro's komen. Wie dan met guldens betaalt, krijgt als wisselgeld ook guldens terug. Elders in de winkel, of op een centrale plek in winkelgebieden, komen tijdelijk wel extra wisselpunten waar guldens voor euro's kunnen worden ingeruild. Dat kan natuurlijk ook gewoon bij de bank of op het postkantoor.

Winkeliers zullen overigens proberen zo weinig mogelijk contante guldens in contante euro's te wisselen, omdat ze willen voorkomen aan de ene kant met emmers vol guldens te blijven zitten, terwijl ze aan de andere kant veel meer wisselgeld (in euro's) in huis moeten halen dan normaal. Hieraan kleeft een te groot veiligheidsrisico, vinden de detaillisten. Doordat de kluizen snel vol raken, kunnen ze overtollig contant geld namelijk niet veilig meer opslaan.