Israël doodt twee leden Hamas

Kort voor de Britse premier, Tony Blair, op een vredesmissie in Jeruzalem arriveerde, heeft het Israëlische leger vanochtend opnieuw twee militante Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever gedood. Vanuit helikopters werden raketten afgeschoten op een auto met drie Palestijnen aan de rand van de stad Tulkarem. Volgens Israëlische veiligheidsbronnen waren de twee doden leden van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas, en bereidden ze een zelfmoordaanslag binnen Israël voor.

Gisteren doodden Israëlische militairen in totaal zes militante Palestijnen, onder wie een prominent lid van Hamas. Volgens zegslieden uit de omgeving van Hamas werd vandaag tevens een andere Hamasactivist door het Israëlische leger ontvoerd uit de fabriek in Nablus waar hij werkte.

Israël voert als rechtvaardiging voor zijn liquidatie- en ontvoeringspolitiek aan dat het terroristen uitschakelt die de Palestijnse autoriteiten weigeren te arresteren. De Palestijnen spreken van moord. In totaal zijn het afgelopen jaar meer dan 60 Palestijnen hiervan slachtoffer geworden.

Washington en zijn bondgenoten in de anti-terrorismecoalitie zien een toenadering tussen Israël en de Palestijnen als noodzakelijk om de steun van islamitische landen te winnen en/of houden. Daartoe reist Blair nu ook door het Midden-Oosten, waar hij gisteren Syrië en vervolgens Saoedi-Arabië bezocht, voor gesprekken met respectievelijk president Bashar al-Assad en koning Fahd en kroonprins Abdullah, overigens zonder resultaat te boeken. Vanochtend deed hij de Jordaanse hoofdstad Amman aan. In Israël zou hij vanmiddag premier Sharon spreken, waarna hij in Palestijns gebied een ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat zou hebben. De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Israël zijn koel.