In grotere korven kan meer troep

De strijd tegen het zwerfvuil kan niet gewonnen worden zonder gedegen onderzoek, tot in Barcelona toe.

Wat doet een gemeentebestuur wanneer de binnenstad zienderogen vervuilt? Wanneer rond de prullenbakken het vuil overal ligt opgetast? De prullenbakken kennelijk te klein zijn, er te weinig van zijn of ze niet vaak genoeg worden geleegd?

Precies, dan gaat zo'n gemeentebestuur op werkbezoek naar Barcelona, om daar het systeem van ondergrondse vuilnisbakken te bestuderen. Dat deed tenminste twee jaar geleden de `commissie voor buitenruimte en milieu' van Rotterdam, waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de afvalbakken slechts een dagdeel vulden van het meerdaagse werkbezoek van de gemeenteraadsleden en de verantwoordelijke wethouder.

Deze week behandelt de commissie het onderzoek naar `de haalbaarheid van grotere papierkorven'. De capaciteit aan prullenbakken in het centrum moet volgens de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb ten minste worden verdubbeld, van 40.000 liter (670 vuilnisbakken van elk 60 liter) naar 94.000 liter. Er lopen steeds meer mensen door de binnenstad, die hun tussendoortjes steeds vaker op straat nuttigen. De verpakking daarvan wordt nog altijd volumineuzer: blikjes, bekers, flesjes, doosjes.

De stad heeft deze zomer vijftig extra prullenbakken in het centrum geplaatst, festivalkorven genoemd, die bovendien groter waren. Het beviel goed, temeer daar `de ledigingsfrequentie van de papierkorven' werd verhoogd, zoals de notitie ten behoeve van de commissievergadering stelt.

Op verzoek van het gemeentebestuur boog de reinigingsdienst zich ook over alternatieve manieren van vuilnis verzamelen. Het Spaanse model bleek `enorme financiële en gecompliceerde technische gevolgen' te hebben. ,,Jammer'', vindt gemeenteraadslid Maddy Knol (PvdA), indienster van een motie terzake. De ondergrondse containers konden niet worden geplaatst op drukke plekken, omdat daar te veel leidingen in de grond zaten. ,,Toen zeiden we: dan moeten er in elk geval grotere afvalbakken komen.''

Met die grotere afvalbakken is een proef gedaan. Er zijn drie modellen getest: de Ecobin, de Finbin-2 en de Bammens Superpole. De laatste lijkt nu de meeste kans te maken, op grond van de criteria dat ,,een papierkorf zowel gebruikstechnisch als arbotechnisch geschikt moet zijn en bovendien in het straatbeeld passen''.

De Bammens Superpole, met 160 liter per korf, is van stevig metaal, heeft een makkelijke inworp zonder klepjes en gevaarlijke snijranden en is goed te legen. Een ander voordeel is de kleurstelling: de superpole is er in diverse kleuren. `Zo past de dennengroene variant goed op de Oude Binnenweg, terwijl het Beursplein wellicht eerder vraagt om een zwarte uitvoering.'

Een probleem vormen nog de kosten: 1.450 gulden per stuk, inclusief plaatsing 2.000 gulden. Om de 94.000 liter te halen die de Roteb voor ogen staat, zijn 400 exemplaren Bammens Superpole nodig. Dat kost 800.000 gulden.

Een besluit wordt deze week nog niet genomen.

    • Gretha Pama