Ieper: 25.000 keer Last Post

Voor de 25.000ste keer werd gisteren onder de Menenpoort in Ieper The Last Post geblazen ter nagedachtenis van slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. De Menenpoort werd in 1927 door de Britten gebouwd op de plek waar Britse troepen tijdens de hele oorlog naar het front in Vlaanderen marcheerden. In de poort zijn de namen van 54.895 vermiste soldaten van het Britse Gemenebest gebeiteld.

Hoornblazers van de Ieperse brandweer blazen er sinds 1928 elke avond om acht uur The Last Post om de herinnering aan de oorlog levend te houden en het belang van vrede te accentueren. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ceremonie onderbroken. In die periode werd de ceremonie in Groot-Brittannië overgenomen, om meteen op de eerste dag na de bevrijding van België in september 1944 in Ieper te worden hervat.

Even voor acht uur wordt dagelijks het verkeer bij de Menenpoort stilgelegd. De hoornblazers staan dan op de witte stip onder de poort. De nu 80-jarige Brit Kenneth Lane leest na het blazen het vers They shall grow not old, as we that are left grown old.

De ceremonie vond gisteren wegens het speciale karakter al om vijf uur 's middags plaats. Alle Gemenebestlanden die meevochten, hadden vertegenwoordigers naar Ieper gestuurd. Namens Groot-Brittannië was prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth II, aanwezig. België was vertegenwoordigd door prinses Astrid, dochter van koning Albert II. Terwijl zeven brandweerlieden The Last Post bliezen, dwarrelden rozenblaadjes onder de poort naar beneden. Voor de Britten is de klaproos een symbool voor de Eerste Wereldoorlog door het in 1915 geschreven gedicht van John McCrae `In Flanders Fields'. Het Vlaamse dagblad De Standaard publiceerde gisteren een vertaling van Tom Lanoye: ,,In Vlaamse velden klappen rozen open. Tussen witte kruisjes, rij op rij [...]''. De krant publiceert deze maand ter gelegenheid van de 25.000ste Last Post elke dag een door Lanoye vertaald Engels oorlogsgedicht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog – in België aangeduid als de Grote Oorlog – kwamen 3,7 miljoen soldaten om. Jaarlijks wordt in België en ook elders de Eerste Wereldoorlog op 11 november herdacht. Onlangs overleed op 101-jarige leeftijd de laatste Belgische oorlogsveteraan.