Hoofdstad zondag autovrij

Amsterdam zal komende zondag voor auto's zijn afgesloten. Tussen 9.00 en 17.00 houden circa veertig afsluitposten het autoverkeer tegen dat op weg is naar de binnenstad, Oost/Watergraafsmeer, Zeeburg, Oud-Zuid (deels), Oud-West, de Baarsjes, Bos en Lommer of Westerpark. Het is de tweede autovrije dag in Amsterdam dit jaar.

De afgesloten zone blijft bereikbaar voor nood- en hulpdiensten (brandweer, politie, en ambulance), bussen (in lijndienst), trams, taxi's, stadsmobiel en touringcars met een specifieke bestemming en voor invaliden met een invalidenkaart. Dit geldt ook voor een aantal beroepsgroepen met een aantoonbaar spoedeisend karakter, zoals verpleegkundigen.

Mensen die de stad in willen, wordt geadviseerd gebruik te maken van de parkeervoorzieningen Sloterdijk, Olympisch Stadion en Transferium Arena. Deze voorzieningen zullen 4 november gratis zijn. Bij het loket krijgen automobilisten een gratis vervoerbewijs voor het openbaar vervoer van en naar het autovrije gebied.

Op het stadhuis komen dagelijks rond de honderd telefoontjes binnen van mensen die `bereikbaarheidsvragen' hebben, aldus een woordvoerder. Hoeveel klachten er zijn, kon zij niet zeggen.