HIER & DAAR

Bijzondere kunstveiling

Inside Out 2 is een tentoonstelling en een veiling met werk van kunstenaars die een psychiatrische achtergrond hebben. Uit circa 300 inzendingen zijn ruim 70 'lots' geselecteerd om geveild te worden bij Sotheby's in Amsterdam. De kunst is van beroepskunstenaars, natuurtalenten en patiënten die in therapiesessies producten maken die gekwalificeerd kunnen worden als kunstwerk. Prof. Dr. R.H. van den Hoofdakker, bestuurslid van de Stichting Kunst & Psychiatrie (en als dichter bekend onder het pseudoniem Rutger Kopland) benadrukt dat de kunstwerken uitsluitend zijn beoordeeld op hun intrinsieke kwaliteit. Bezoekers mogen dus rekenen op kunst van artistieke waarde.

*Inside Out 2, kijkdagen 8-10 nov van 10-16u. Toegang gratis, catalogus ƒ25. Veiling op zo 11 nov, 16u bij Sotheby's, De Boelelaan 30, Amsterdam. Inl 020-5502205.

Stoommachines bij kaarslicht

Dit weekend sluit het Stoommmachinemuseum in Medemblik het seizoen 2001 af met nostalgische avondopenstellingen. Niet alleen zijn op vrijdag- en zaterdagavond alle machines volledig in werking, bovendien is dan het museum sprookjesachtig verlicht met olielampen en honderden waxinelichtjes: een bijzondere sfeer in combinatie met de lucht van kolen en stoom. Ook overdag zijn er activiteiten: er is een kinderprogramma en doordat de kolengestookte ketel in bedrijf is, kunnen ook de grote machines gedemonstreerd worden. Ook de smederij uit 1869 is in bedrijf.

*Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, Medemblik (tussen Medemblik en Wervershoof bij recreatieterrein De Vooroever). Open t/m 4 nov, 10-17u, vr- en za-avond 18u30-22u. Entree: volwassenen ƒ8,50, kinderen ƒ4,40, MJK gratis. Inl 0227-544732.

Rotterdamse herfstwandeling

Onder het motto `Er op uit in `t Groen? ...Doen!'organiseert Natuurmuseum Rotterdam samen met Groenservice Zuid-Holland a.s. zondag een herfstwandeling door de Rotterdamse Stadsnatuur. Er zijn twee wandeltochten uitgezet van resp. 5 km (met puzzelopdrachten voor kinderen) en 10 km. De routes voeren langs de mooiste plekjes stadsnatuur van Rotterdam U kunt ook een natuurexcursie met een deskundige gids doen

*Starten tussen 11-15u v.a. het Natuurmuseum Rotterdam, Westzeedijk 345 in het Museumpark in Rotterdam. Natuurexcursie met gids: om 14u. Kosten wandeling of excursie: ƒ2, kinderen t/m 12 jaar ƒ1. Inl 010-2981036.

Dag van de Kunstuitleen

Zaterdag is het weer de dag van de kunstuitleen. Alle kunstuitlenen in Nederland zijn die dag open om belangstellenden kennis te laten maken met het fenomeen `kunstuitleen'. Bovendien zijn er allerlei bijzondere aanbiedingen die het extra aantrekkelijk maken, ook voor abonnees, om juist op deze dag langs te komen: nieuwe leden kunnen de eerste twee maanden gratis lenen, er zijn speciale lenersaanbiedingen voor zachte prijsjes te koop en elke kunstuitleen heeft zijn eigen extra activiteiten.

*Dag van de Kunstuitleen, za 3 nov in heel Nederland. Een folder ligt bij alle kunstuitlenen.

Ballonmuseum

Het ballon- en luchtscheepvaartmuseum Zep/allon heeft op 29 oktober de deuren gesloten op haar huidige locatie in Lelystad. Het een overzicht van de geschiedenis van luchtballonnen en luchtschepen van 1783 tot nu zal deel gaan uitmaken van het Nationaal Luchtvaart-ThemaPark op de Luchthaven Lelystad. Maar voor een feestelijke afsluiting opent het museum nog éénmaal de poorten, in het weekeinde van 3 en 4 november. Tijdens dit afsluitingsweekend worden alle jeugdige bezoekers door de medewerkers van het museum op een ijsje of een glaasje fris getrakteerd en is de toegangsprijs gehalveerd.

*Ballon- en Luchtscheepvaartmuseum Zep/allon, Karperweg 1, Lelystad. Open za 3 nov 12-17u en zo 4 nov 10-17u. Inl 0320-221372 of 020-4068000, www.aviodome.nl.

Groningen te voet

Zaterdagmiddag door Groningen wandelen onder begeleiding van een deskundige VVV-gids: dat initiatief was in oktober zo'n succes, dat de wandelingen in november en december worden voortgezet. Niet alleen voor mensen buiten Groningen, maar ook voor de Groningers zelf, die hun stad eens van een andere kant willen bekijken. Begin- en eindpunt is de Grote Markt.

*Zaterdagmiddagwandelingen VVV Stad Groningen: 3, 10, 17 en 24 november en 1, 8, 15, 22 en 29 december. Begin- en eindpunt: VVV Grote Markt, duur: 2 uur. Kosten: ƒ7,50 vanaf 13 jaar, ƒ5 t/m 12 jr. Stadspas 50% korting. Aanmelden: 0900 2023050 (1gpm) of bij de VVV op de Grote Markt.