Haken in de hoerenstraat

Kunst hoort niet in hokjes, maar gewoon tussen de mensen, vindt kunstenares Jacqueline Heerema. Met haar Haken-en-Kunst- project brengt ze de haaksport aan de man, met serieuze straatlessen.

Verslag van Haakles nr. 1.

`Met wie hebt u laatst nog gehaakt', staat er op de briefjes die kunstenares Jacqueline Heerema uitdeelt. Ze roept op naar Haakles nr. 1 te komen, een onderdeel van het project `Ik noem haar Roos', dat over haken en kunst gaat. Of: `Hoe realiseer je een eigentijds kunstwerk?'

Essentieel in dit haken voor beginners en gevorderden-gebeuren, maar ook in eerdere projecten van Heerema, is het idee dat kunst niet in hokjes hoort, maar gewoon, tussen de mensen. Op straat, in de tram, of in de supermarkt. Vandaar de keuze voor de Haagse Doubletstraat, een hoerenstraat, voor dit nieuwste project.

Onderdeel van het Haken en Kunst-project is het aan de man brengen van de haaksport, en hoewel het niet echt voorstelbaar is dat de heren hoerenlopers snel naar de haakpen zullen grijpen en de dames achter de ramen daar waarschijnlijk evenmin trek in hebben, is een haakkunstwerk in een hoerenstraat in elk geval iets dat opvalt. En net om de hoek verkoopt Heerema een haakpakket ,,er zijn al tientallen mensen aan begonnen, ze blijven me bellen hoe het gaat'' en geeft ze les.

Haakles nr. 1 vindt plaats tijdens de Haagse Rondgang, een soort open-atelierroute. Achter een van de ramen zie je het uiteindelijke resultaat van het patroon dat wordt uitgedeeld. Nou ja, uitgedeeld: er is veel aanloop, maar bijna niemand laat zich verleiden tot het volgens de kunstenares zo rustgevende handwerken met lossen, vasten en stokjes.

,,Schei 's uit zeg, ik heb me vroeger bont en blauw gehaakt. Poncho's, truien, kussens, alles'', zegt een dame.

Het geeft niet. Onverdroten zet Heerema haar missie voort. ,,Haken is geweldig'', zegt ze. ,,Je kunt het overal doen, je kunt er van alles naast doen, en het is heerlijk ontspannend om de hele tijd diezelfde beweging te maken. Het is bijna een ritueel.''

,,O, ja, het is gewoon therapie'', roept een nieuwe bezoekster enthousiast. ,,Echt iets om je stress mee kwijt te raken.''

,,Breek me de bek niet open'', zegt mevrouw 2.

,,Zo jammer dat de jeugd het niet meer doet, hè'' - mevrouw 3.

Maar de meeste toeschouwers kijken erbij alsof Heerema hun een oneerbaar voorstel doet.

Toegegeven, zelf heb ik ook niet zoveel met de haakkunst op. Bij het zien van een bol wol schieten meteen schrikbeelden van vroegere handwerklessen naar boven. De middagen bij mej. L. Quak waren een kwelling tot ik werd betrapt op het door oma laten bijwerken van een beduimeld werkstukje (een washand) en voorgoed uit de les werd verwijderd.

Geen talent, niets geleerd, en veel weerzin, maar het is nooit te laat om iets in te halen. Ik geef me op voor Haakles nr. 1. ,,Het is helemaal niet erg als je het niet kunt'', zegt Jacqueline Heerema, ,,haken heb je zo geleerd.'' Ze laat zien hoe het gaat, en dan worden een medecursist en ik aan ons lot overgelaten. We haken de eerste lossen van wat het begin is van een soort Magritte-achtige stoel in een ijselijke kleur groen. ,,Een kleur die mij doet denken aan mijn jeugd'', zegt Heerema, die haken ,,wel echt iets van vroeger'' vindt, ,,maar toch ook weer van nu''. ,,Haken komt helemaal terug. Jullie zijn trendsetters, let op mijn woorden.''

Zelf kwam Heerema op het idee de haakpen ter hand te nemen door trendy tasjes die ze zag in de Bijenkorf. ,,En als je de modebladen van deze winter bekijkt, zie je allemaal gehaakte poncho's.''

De nieuwe voorraad bezoekers kijkt het allemaal belangstellend aan. Ze luisteren naar het verhaal over intimiteit en kwetsbaarheid, en over Heerema's ervaringen met het buitenhaken ,,Iedereen gaat met je kletsen als je in een tramhokje haakt'' en de totstandkoming van het haakpakket en de haaklessen. Een meneer met oog voor de kunst beziet mijn werkstuk meewarig. ,,Dit is een les aan echte beginners'', zegt Heerema. ,,Ja, dat kan je wel zien'', zegt de meneer.

De medecursist en ik vluchten weg. Wij kopen wel een poncho bij de Bijenkorf.

Op 17 november is Haakles nr. 2. Meer informatie: www.jacquelineheerema.nl of 070-3604039

    • Marjolein van Rotterdam