Grote sanering Deutsche Bank

Bij de Deutsche Bank, de grootste financiële instelling van Duitsland, verdwijnen de komende twee jaar 7.100 van de 97.000 arbeidsplaatsen; 4.500 meer dan eerder aangekondigd.

Dat bleek vanochtend bij de officiële presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Gisteren zag de bank zich gedwongen de cijfers over de eerste negen maanden voortijdig bekend te maken, nadat delen van het persbericht al waren uitgelekt via persbureau Reuters. De Duitse toezichthouder op de beurs heeft een onderzoek ingesteld naar het uitlekken van de koersgevoelige gegevens. Mogelijk moet de bank, die ook in New York een notering heeft, zich ook voor de Amerikaanse toezichthouder SEC verantwoorden.

Deutsche Bank staat met haar sanering niet alleen. Ook andere grote Duitse banken hebben een drastische vermindering van arbeidsplaatsen in het vooruitzicht gesteld. De HypoVereinsbank schrapt ongeveer 9.100 van de 72.000 banen. Bij Dresdner Bank verdwijnen 7.800 van 50.000 banen, bij Commerzbank 3.400 van de 40.000 medewerkers.

Topman Rolf Breuer van Deutsche Bank wilde met het oog op de moeilijke economische situatie en de oorlog in Afghanistan geen uitspraken doen over de verwachtingen voor de resterende maanden van dit jaar.

De resultaten over de eerste negen maanden waren conform de verwachtingen van analisten. Voor belastingen boekte het bedrijf een resultaat van 3,7 miljard euro, na belastingen was het 2,8 miljard euro. In vergelijking met een jaar eerder zijn de cijfers beduidend slechter. Het resultaat voor belasting bedroeg over de vergelijkbare periode vorig jaar 5,9 miljard vóór en 4,4 miljard euro na belastingen.

Van de voorgenomen vermindering van 7.100 banen zijn er inmiddels 1.900 daadwerkelijk geschrapt. Daardoor waren de overheadkosten in het derde kwartaal ruim 8 procent lager dan een kwartaal eerder.