Geluk lacht Feyenoord toe tegen Spartak

Met de hulp van de scheidsrechter en de lat wist Feyenoord gisteren ternauwernood een troostprijs binnen te halen. De Rotterdammers eindigden na de 2-1 overwinning op Spartak Moskou als derde in groep H van de prestigieuze Champions League. Genoeg voor een plek in de derde ronde van het inmiddels sterk gedevalueerde UEFA-Cuptoernooi. Morgen krijgt de ploeg van coach Van Marwijk te horen wie daarin de tegenstander zal zijn.

De aanhang van Feyenoord vierde de benauwde zege op de Russische landskampioen alsof hun ploeg een hoofdprijs had in de wacht had gesleept. Onder luid gezang verdwenen de Feyenoorders na het laatste fluitsignaal van de Italiaanse arbiter Cesari in de catacomben van de Kuip. ,,We zijn goed weggekomen'', sprak Van Marwijk even later met een bevrijde lach op zijn gezicht.

Nadat vorige week al met een 3-1 nederlaag bij Bayern München afscheid was genomen van het aanvankelijke doel (tweede ronde Champions League), was Van Marwijk er alles aan gelegen om tegen Spartak Moskou minimaal een vervolg in het Europese bekervoetbal af te dwingen. De coach die volgende maand met het bestuur gaat praten over zijn toekomst bij Feyenoord, wist dat een nederlaag dodelijk zou zijn.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Spartak Moskou gebruikte Van Marwijk het echec van PSV tegen Galatasaray om zijn ploeg op scherp te zetten voor het alles-of-niets-duel. De coach had bij de Turken de ware wil om te winnen gezien, oftewel een ploeg die tot het uiterste gaat om verder te komen. Een eigenschap waaraan het de Nederlandse ploegen op het moment suprème volgens Van Marwijk vaak net aan ontbreekt. ,,In de voorbespreking heb ik vaak het woord Galatasaray laten vallen'', zei Van Marwijk na afloop. ,,De ploeg heeft dat goed opgepakt.''

Het verschil in beleving waarmee Feyenoord en Spartak Moskou aan de wedstrijd in de sfeervolle Kuip begonnen, was dan ook navenant. De Rotterdammers die de geschorste Van Hooijdonk en de geblesseerde Van Wonderen misten gingen direct gretig op zoek naar de openingstreffer. De Moskovieten die afgelopen zaterdag uitgebreid het nieuwe landskampioenschap van Rusland hadden gevierd, begonnen versuft aan hun laatste Champions-Leagueduel.

Na vijf minuten brak Feyenoord al door de zwakke verdediging van de Russen heen. De opnieuw zeer sterk spelende Australiër Emerton zette vanaf rechts voor, waarna Tomasson niets anders hoefde te doen dan de bal binnen te tikken: 1-0. Kort daarop kreeg de Deen opnieuw een grote mogelijkheid, maar zijn schot eindigde in de handen van doelman Levitski. De Russen waren wakker geschud.

Zo zwak als Spartak Moskou verdedigde, zo sterk bleek echter net als in de eerdere ontmoeting in Rusland de voorhoede met de gevaarlijke spitsen Robson en Besjastnikh. Na veertien minuten schoot de laatste, na Spartaks eerste behoorlijke aanval, tot woede van Van Marwijk direct de gelijkmaker achter doelman Zoetebier.

Vier minuten later toonde Feyenoord zijn veerkracht. De hard werkende Zweed Elmander schoot de thuisclub na een voorzet van Paauwe met zijn derde treffer in de laatste drie wedstrijden weer op voorsprong. De 20-jarige vervanger van Van Hooijdonk verzuimde een minuut later de genadeklap uit te delen aan de Russen. Voor een gapend leeg doel schoof hij de bal naast. Het bleek de laatste grote kans van Feyenoord.

Spartak groeide na de slechte beginfase langzaam maar zeker in de wedstrijd. Bij vlagen werd de verdediging van Feyenoord compleet weggespeeld door de zeer goed combinerende Russen. Nadat schoten van Besjastnikh en Robson net hun doel hadden gemist, leek Feyenoord kort voor rust als nog onder de druk te bezwijken. Kovtoen maakte een glaszuiver doelpunt met het hoofd, maar de Italiaanse scheidsrechter Cesari keurde de gelijkmaker af omdat Robson even daarvoor amok zou hebben gemaakt.

In de tweede helft bracht Van Marwijk middenvelder Van Gastel in de ploeg om meer rust in het spel van Feyenoord te krijgen. Dat lukte slechts ten dele. Net als in de eerdere ontmoeting in Moskou werden de Rotterdammers na rust grotendeels met de rug tegen de muur gezet. De Russen raakten twee keer de lat, maar de gelijkmaker bleef dit keer wonder boven wonder uit. Spartak-coach en -voorzitter Romantsev was na afloop zo ontdaan dat hij niet kwam opdagen bij de persconferentie. ,,Hij voelt zich niet zo goed'', liet zijn assistent weten.

Feyenoord, dat sinds februari 2000 geen wedstrijd meer in de Champions League had gewonnen, verliet met opgeheven hoofd de eerste ronde van de belangrijkste Europese clubcompetitie. Maar na zes wedstrijden is wederom duidelijk geworden dat de ploeg simpelweg tekortkomt voor het hoogste niveau in Europa. In dat licht bezien mocht het bereiken van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi door de Rotterdammers gisteren dan ook terecht als een hoofdprijs worden gevierd.

Feyenoord

2

Spartak Moskou

1

Ruststand 2-1. 5. Tomasson 1-0, 13. Besjastnikh 1-1, 17. Elmander 2-1. Schds: Cesari (Ita). Tsch: 37.500. Gele kaarten: De Haan (Feyenoord) en Mitreski (Spartak).

    • Koen Greven