Gebrselassie verkiest marathon in Londen

Haile Gebrselassie zal op 14 april zijn marathondebuut maken in Londen. De Ethiopische baanspecialist op de vijf en tien kilometer aarzelde tussen Londen en Rotterdam. Gebrselassie (28) werd vier keer wereldkampioen op de 10.000 meter, en is houder van de wereldrecords op de 5.000 en 10.000 meter. ,,Ik heb voor Londen gekozen, omdat ik daar de beste marathonspecialisten van de wereld zal treffen'', verklaarde hij gisteren.

Op 7 oktober bewees Gebrselassie ook op de weg goed uit de voeten te kunnen door in Bristol met speels gemak de wereldtitel op de halve marathon, over ruim 21 km, op te eisen.

Volgens een woordvoerder van Global Sports, de atletenorganisatie van Jos Hermens bij wie de Ethiopiër onder contract staat, heeft Gebrselassie op basis van sportieve argumenten gekozen voor Londen. ,,Rotterdam heeft op papier een sneller parkoers dan Londen, maar het gaat Gebrselassie meer om de winst in een marathon tegen erkende specialisten, die nu eenmaal talrijker zijn in Londen, dan om een supertijd.''

Wedstrijddirecteur David Bedford van de Londense marathon toonde zich gisteren zeer ingenomen met de keuze van Gebrselassie, die ongetwijfeld een riant startgeld tegemoet kan zien. ,,Iedereen zal het er over eens zijn dat hij de beste loper ooit is op de tien kilometer'', meende Bedford. ,,Gezien zijn sterke optreden op de halve marathon in Bristol kan er heel wat van Gebrselassie worden verwacht.''

In de 21ste editie van dit jaar kon de organisatie ook al pronken met een opvallende debutant, die zijn sporen in de baanatletiek heeft verdiend: Paul Tergat uit Kenia, die bij zijn debuut tweede werd achter de Marokkaan El Mouaziz.