Fransen rouwen om dood skister

De Franse skister Régine Cavagnoud overleed gisteren aan de gevolgen van een zware val. Frankrijk rouwt.

Frankrijk is in rouw door de dood van de skister Régine Cavagnoud. President Jacques Chirac, premier Lionel Jospin en Marie-George Buffet, de minister van Sport, hebben hun medeleven betuigd aan de familie van de 31-jarige wereldkampioene Super-G.

,,Régine heeft met haar enorme moed haar sporen in de internationale skiwereld nagelaten'', schrijft Chirac in een brief aan de ouders van Cavagnoud. ,,Haar enorme talent werd zichtbaar toen ze de wereldtitel veroverde. Het kampioenschap maakte haar tot de trots van de gehele natie. We leven met u mee bij deze enorme tragedie.''

Cavagnoud overleed gisteren in het ziekenhuis in Innsbruck aan de gevolgen van de zware valpartij maandag op de Pitztaler gletsjer. In het bijzijn van haar familie schakelden de artsen gisterochtend de beademingsapparatuur uit. Haar hersenen werkten niet meer na de botsing met de Duitse trainer Markus Anwander. Op de piste had ze al een hartstilstand, maar kon door haar coach worden gereanimeerd. Ook onderging ze een vier uur durende operatie aan haar hoofd, longen en lever.

Volgens minister Buffet heeft Frankrijk een grote kampioen verloren ,,die elke dag een glimlach op ons gezicht bracht''. Premier Jospin sprak over het afscheid van een absolute sportvrouw.

De vrouwencoach van de Oostenrijkse bond sprak over de gevaren van de skisport. ,,Dit verschrikkelijke ongeval maakt weer duidelijk dat de risico's nooit mogen worden vergeten. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat de skisters hun vertrouwen verliezen.''

De Oostenrijkse justitie onderzoekt het ongeval. Het parket van Innsbruck wil in het kader hiervan autopsie op het lichaam van Cavagnoud laten verrichten. De trainer Anwander bevond zich op de piste op het moment dat zij naar beneden kwam. De coach wist waarschijnlijk door een communicatiestoornis niet dat zij met de training zou beginnen. Cavagnoud kon hem niet meer ontwijken. Anwander raakte eveneens zwaar gewond, maar de artsen noemen zijn toestand stabiel.

Cavagnoud is de eerste topskiër sinds Ulrike Maier in 1994 die na een val op de piste is overleden. De Oostenrijkse botste met haar hoofd op een tijdwaarnemingspaaltje.

De Française, die werkte als douanebeambte, won behalve de wereldtitel op de Super-G begin dit jaar een zilveren medaille op deze discipline in 1997. In 1999 liep de WK uit op een grote teleurstelling. Als favoriete scheurde ze bij een val haar kniebanden. Na een half jaar pauze behaalde ze acht zeges in wereldbekerwedstrijden en veroverde afgelopen seizoen de eindzege in de cyclus van de Super-G.