Frankrijk

Chocola

De jaarlijkse Salon du Chocolat heeft zoals gebruikelijk een leuk en uitgebreid programma met als hoogtepunt, op 2 nov om 19u, een modeshow met modellen in chocola van ontwerpers als Chantal Thomass, Lolita Lempicka en Daniel Swarovski. Er zijn demonstraties door bekende koks, lezingen over bijvoorbeeld De gezondheid en chocola en Bier en chocola, tentoonstellingen als Choco Design en De chocola aan het hof. Je kunt de kinderen achterlaten in een atelier (Espace Chocoland; reserveren zodra je de Salon binnenkomt) waar ze van alles kunnen leren en mogen maken met de begeerde lekkernij. Natuurlijk is er gelegenheid om te proeven en te kopen bij de talrijke deelnemers als La Reine Astrid, Furet-Tanrade, Valrhona en Chocolats Weiss. Tenslotte worden er massages met cacaohoudende producten aangeboden om de bezoeker te ontspannen en een indigestie te voorkomen. Parijs, Carrousel du Louvre, 99, rue de Rivoli, t/m 4 nov, do en za 10-20u, vr 10-22u, zo 10-19u, toegang 60 Franse francs, voor onder de 12 jaar 20 francs, Inl www.chocoland.com.

August Strindberg

Steeds als het de Zweedse schijver August Strindberg (1849-1912) aan woorden ontbrak, ging hij schilderen en fotograferen: golven die breken op de rotsen, blauwe en grijze stormen, sterrenhemels. Via een uiterst lyrische stijl bereikt hij, tegen 1890, bij verrassing en voor de anderen, de abstractie. De verwijzingen naar de realiteit verdwijnen en maken plaats voor een stortvloed van kleuren die de schok van alle elementen van de wereld weergeven: een droom-mikrokosmos. De meeste werken van Strindberg worden in het rijksmuseum van Stockholm bewaard. Ze zijn nu voor enkele maanden in het Musée d'Orsay, als tegenwicht tegen de somber romantische werken van zijn tijdgenoot, de Zwitserse schilder Arnold Böcklin, die op het ogenblik ook in het Musée d'Orsay te zien zijn. Parijs, Musée d'Orsay, 1, rue de la Légion d'honneur (Bellechasse), Strindberg t/m 27 jan, Böcklin t/m 13 jan, di t/m za 10-18u, do-21.45u, zo 9-18u. Inl 00-33140494884.

Jongleren

Arts de la jongle heet het originele evenement in het Parc de la Villette dat met 5 spektakels door drie gezelschappen een compleet overzicht van de jongleerkunsten geeft. Zo vertolkt het gezelschap Jérôme Thomas bijvoorbeeld het theatrale 4, ou qu'on en finisse une bonne fois pour toutes met dans, mime en droombeelden en het gezelschap Non Nova Ascenceur dat video en live mengt bij een retro-visie van de jongleerkunsten, tussen Tati, Méliès en Keaton. Op dit festival is het jongleren een combinatie van kracht en poëzie, vituositeit en fantasie en zeker niet alleen maar bestemd voor kinderen. Parijs, Parc de la Villette, Espace Chapitaux, 5 spektakels in afwisseling, t/m 18 nov. Inl 00-33140037575.

En verder

Retrospectief Jean Dubuffet en foto's van Nan Goldin t/m resp 31 en 10 dec in het Centre Pompidou te Parijs 00-33144781257; L'Or des Rois Scythes t/m 31 dec in het Grand Palais te Parijs 00-33144131717; Festival d'Automne met opera's, concerten, theater, dans en tentoonstellingen t/m 21 dec in Parijs 00-33153451700 en www.festival-automne.com; Raphaël: Grace et Beauté t/m 27 jan in het Musée du Luxembourg te Parijs 00-33142342595; Giorgio Morandi t/m 6 jan in het Musée d'art moderne de la Ville de Paris 00-33144555750.