Economische malaise treft resultaat Shell

De wereldwijde economische neergang heeft energieconcern Koninklijke / Shell Groep hard getroffen. De winst is in het derde kwartaal 17 procent gedaald tot 2,68 miljard dollar (6,5 miljard gulden).

Shell zegt dat het tegenvallende resultaat het gevolg is van ,,slechtere marktomstandigheden''. Daarmee doelt het vooral op een dalende vraag, de lagere olie- en gasprijs en sterk dalende inkomsten uit de chemie. In het derde kwartaal was de gemiddelde prijs voor een vat Noordzee-olie Brent 25,30 dollar terwijl het een jaar geleden op bijna 32 dollar stond.

De olieprijs is sinds de aanslagen van 11 september gedaald door de sterk afgenomen vraag. ,,De combinatie van een verwachte afzwakkende vraag en onzekerheid over het aanbod maakt de vooruitzichten voor de olieprijzen ongewis'', zegt Shell in een persbericht. Vanmorgen stond Brent op 20,30 dollar per vat.

Ook de gasprijs daalde met tientallen procenten door de groeivertraging in de VS en de betrekkelijk koele zomer. De productie steeg door het recordaantal geboorde putten eerder dit jaar. De hoge voorraadniveaus die zijn ontstaan zullen de gasprijs in de VS deze herfst en winter nog onder druk houden, aldus Shell. Door de lagere prijzen daalde de winst in de divisie exploratie en productie met 24 procent tot 1,8 miljard dollar.

De kleinere chemie-divisie zag de winst kelderen met 87 procent tot 28 miljoen dollar, vooral door de zwakkere vraag en het toegenomen aanbod. Shell verwacht niet veel verbetering wegens de wereldwijde economische groeivertraging.

De cijfers waren in lijn met de verwachtingen. Analisten hadden een winstdaling van 16 procent verwacht, aldus een rondgang van het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Op de Amsterdamse beurs stond het aandeel Koninklijke Olie rond het middaguur op 56,15 euro, een daling van 0,6 procent vergeleken met de slotkoers van gisteren.

De negatieve ontwikkelingen in de prijzen en de chemie werden deels gecompenseerd door hogere verkoopmarges. Deze hielpen de divisie olieproducten de winst met 3 procent te verhogen naar 799 miljoen dollar. Deze divisie werd onlangs versterkt door de aankoop van belangen van Texaco in de bedrijven Equilon en Motiva. Shell wordt hierdoor de grootste uitbater van tankstations in de VS.

Shell gaf zoals gewoonlijk geen winstverwachting voor het hele jaar.