Echtheidskenmerken van eurobankbiljetten

De eurobiljetten beschikken over verschillende soorten veiligheidskenmerken: voor het publiek, voor kassiers, voor centrale banken, voor slechtzienden en om kopiëren tegen te gaan.

Kleine biljetten (5, 10, 20 euro)

Grote biljetten (50, 100, 200, 500 euro)

Voor het publiek:

1 verhoogde inktopdruk:

de afkortingen van de naam van de ECB, de cijfers die de coupure aangeven en de ramen en poorten voelen ruw aan.

2 watermerk, veiligheidsdraad, doorzichtregister:

tegen het licht worden watermerk (a), veiligheidsdraad (b) en doorzichtregister (c) zichtbaar. Deze drie kenmerken zijn van zowel de voorzijde als de achterzijde te zien.

3 hologram:

aan de voorzijde een veranderende driedimensionale afbeelding in het foliehologram. Bij de lage coupures (EUR 5, EUR 10 en EUR 20) is dat een baan. Bij de hogere coupures (EUR 50, EUR 100 en EUR 500) is het een zegelvormig hologram.

4 optisch variabele inkt:

aan de achterzijde geeft speciale inkt een zichtbaar effect bij kanteling van het biljet. Bij de lage coupures is dat een iriserende, glanzende baan. Bij de hoge coupures is het een kleuromslag van paars naar olijfgroen.

Voor kassiers:

5 fluorescerende vezels:

onder ultraviolet licht blijft het papier donker. Vezels in het papier lichten op in rood, blauw en groen. Onder uv-licht zijn aan de voorzijde twee soorten inkt te onderscheiden: blauwe inkt wordt groen en gele inkt wordt oranje. De Europese vlag en de handtekening van de ECB- president zijn groen en de stenen oranje. Aan de achterzijde zijn onder meer de kaart van Europa en de bruggen in de kleur geel te onderscheiden.

6 microtekst:

door een vergrootglas is op diverse plaatsen microtekst te onderscheiden. De teksten zijn steeds scherp en goed leesbaar en verschillen in grootte.

7 Voor slechtzienden:

Scherp contrasterende kleuren maken onderscheid tussen elk paar bankbiljetten in de reeks (het EUR 10-biljet is bijvoorbeeld rood terwijl het EUR 20 biljet blauw is). De waarden staan groot en vet afgedrukt. De zeven biljetten verschillen in grootte.

Hoe hoger de coupure, des te hoger het biljet. Ook zijn enkele elementen van het ontwerp in reliëfdruk uitgevoerd.

De grote cijfers op de voorzijde kunnen daardoor door aanraking worden herkend. De biljetten van EUR 200 en EUR 500 zijn voorzien van voelbare tekens.

Voor centrale banken:

8 uniek nummer