De Berini's trotseren boze buitenwereld

Het moment waarop de slopersbal het huis binnendringt is geen theatereffect van jewelste, maar de gevolgen zijn er niet minder om. Annie en Harrie moeten hun woning in de Almondestraat uit omdat de boel tegen de vlakte gaat. En terwijl Annie nog wel geneigd is naar de beloofde nieuwbouw buiten de stad te verhuizen, houdt Harrie zijn poot stijf. Buiten de stad is gras, zei zijn vader altijd. Opeens balt hij de vuist en groeit door zijn verzet zelfs tot volksheld uit. Zo komen de zaken danig op scherp te staan.

Annie en Harrie uit Rotterdam-Zuid worden al ruim vijftien jaar lang gespeeld door Marjolein Meijers en Hans Kemeling, alias de Berini`s. In opeenvolgende voorstellingen hebben ze van die twee een authentiek stel gemaakt, wier levens zich als een vervolgverhaal laten bekijken. Hoe het iemand zou vergaan die nu pas kennis met hen maakt, kan ik me niet eens meer voorstellen. Sloophamer is hun zesde theaterprogramma – en ze hebben al van alles doorstaan, maar dit ziet er dreigender uit dan ooit.

Op een tekst die hen uiterst geloofwaardig op het lijf werd geschreven door Dick van den Heuvel, spelen Meijers en Kemeling een geraffineerde combinatie van rake dialogen, charmante liedjes en gehaaide terzijdes naar het publiek.

Alles gaat bij hen als vanzelfsprekend samen; als Annie iets intiems wil opmerken, werpt Harrie een blik naar de zaal en zegt: ,,An, d'r zijn mensen bij.'' En middenin een echtelijke twist pakt Annie haar gitaar om een zuiver liedje over `een simpel mooi bestaan' te zingen, sfeervol begeleid door het fijnzinnige snarenspel van Izak Boom en Walter Kuipers, en soms ook door Harrie die een partijtje meeblaast op de mondharmonica.

Verder roept de dreigende uitzetting herinneringen aan vroeger op, die ook weer worden gespeeld. ,,Tja, de dingen gaan voorbij'', zegt Harrie laconiek, maar teder tegelijk. ,,Wat is dat toch aan dingen, dat ze voorbij gaan?'' verzucht Annie dan. Maar de sloophamers laten zich niet langer tegenhouden. Met verrassend gebruik van video-techniek komt de boze buitenwereld in beeld, waarna ook binnen hun relatie alles in elkaar begint te storten.

Naarmate de voorstelling vordert, lijkt het zelfs alsof de Berini's afscheid van hun personages gaan nemen. Alsof de sloop van de Almondestraat niet al erg genoeg is, krijgt Harrie te kampen met Alzheimer. Tenslotte dreigt het tweetal zo zeer de vernieling in te draaien, dat er heel wat drastische plotwendingen nodig zijn om er nog uit te komen. Maar tenslotte staan Annie en Harrie toch nog overeind, en dan kan zelfs dat liedje over hun simpele mooie bestaan nog een keer worden gezongen.

Voorstelling: Sloophamer, door de Berini's (Marjolein Meijers en Hans Kemeling). Tekst: Dick van den Heuvel. Regie: Marcel Sijm. Gezien: 27/10 in theater Zuidplein, Rotterdam. Tournee t/m 3/4. Inl. (020) 6164004, www.berinis.nl

    • Henk van Gelder