Blik beleggers gericht op Dow Jones en Nasdaq

Beleggers kregen vanmorgen genoeg impulsen op Beursplein 5, waar voorbeurs een serie kwartaalcijfers de wereld in waren gezonden. Niettemin waren de omzetten mager, en keken veel beleggers de kat uit de boom. Wat gaat Wall Street vandaag doen, was de grote vraag.

In de Midkap-index zorgden KLM en Van der Moolen voor enige opwinding. Onder de hoofdfondsen was er beurspilaar Koninklijke Olie, die de aandacht op zich vestigde met zijn derde kwartaalcijfers, die tijdens beurs bekendgemaakt werden.

Shell meldde vanmorgen dat het over het derde kwartaal een slechter resultaat behaalde dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst, op basis van actuele kosten en exclusief bijzondere posten, is uitgekomen op 2,7 miljoen dollar (6,6 miljard gulden). Dat is 17 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar. Koninklijke Olie koerste daarop 1,5 procent lager. De AEX-index stond vanmorgen 0,3 procent lager op 458 punten.

Midkap-aandeel Van der Moolen kon zich vanmorgen verheugen in een heuse koersstijging. Het aandeel koerste in de ochtend licht (0,25 procent) hoger, ondanks een forse daling van het resultaat over het derde kwartaal. Het effectenhuis heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst uit gewone bedrijfsuitoefening geboekt van 19,2 miljoen euro, 34 procent minder dan in dezelfde periode van 2000 en nog iets lager dan analisten hadden voorzien.

Minder mild reageerden beleggers op de cijfers van KLM. De wereldwijde stagnatie in de economie en de aanslagen in de Verenigde Staten hebben de luchtvaartmaatschappij vanmorgen hard flink geraakt. KLM zag over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2001/2002 haar bedrijfsresultaat 58 procent teruglopen tot 83 miljoen euro (182,9 miljoen gulden). Op het Damrak moest het fonds daarop vanmorgen ruim 3 procent inleveren.

Van de hoofdfondsen sprong verder Versatel in het oog. De kabelaar ging 5,4 procent omhoog tot 1,18 euro. Ook KPN liet een aardige winst zien, 2,8 procent erbij op 4,42 euro. Het telecomconcern maakte bekend zijn sponsorovereenkomst met de KNVB na dit voetbalseizoen niet te verlengen. De sponsoring levert KPN te weinig op in verhouding tot de kosten die moeten worden gemaakt.

De Europese beurzen moesten vanmorgen een deel van de winst van gisteren al weer afstaan. Toen gingen de indices omhoog met dank aan meevallende Amerikaanse macro-cijfers. Ook in de VS werd het minder slecht dan verwachte bruto binnenlands product en de gestegen index van aankoopdirecteuren in Chicago aanvankelijk positief ontvangen. Later op de dag, gisteren, temperde dit optimisme op Wall Street.

In Londen had Britsh Telecom het moeilijk. Dat was mede het gevolg van een rapport van zakenbank UBS Warburg. De bank waarschuwde dat de recente klim van de telecomaandelen niet verantwoord is. British Telecom stond in de loop van ochtend 2,7 procent lager.

In Frankfurt was de aandacht gevestigd op Deutsche Bank. Het financiële concern maakte bekend nog dieper te gaan snijden in de organisatie. De bank schrapt nog eens 4.500 banen, in de hoop zo de winstgevendheid op te vijzelen. Beleggers waren niet overtuigd: het aandeel moest vanmorgen 1,1 procent inleveren. In Parijs opende de CAC-index 1,2 procent lager.