Bescheiden pathos op Kruidvat-gala

De prettig geprogrammeerde concertseries waarmee cd-drogist Kruidvat de onervaren klassieke muziekliefhebber over de drempel van de concertzaal wil helpen, zijn nog maar net begonnen, of daar was gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw al een Kruidvat Gala. Slechts 820 van de 2.000 stoelen waren bezet, wat de vraag opwierp of een `Gala' voor vijfenvijftig gulden drempelverhogend is. Het Residentie Orkest is wel chic, dirigent Jaap van Zweden populair. Het publiek dat er zat – wat jongeren en veel ouderen – kwam in ieder geval in gewone winkelkleren. Er waren dan ook in de pauze goedkope cd's te koop: nieuwe sets van de complete Mozart-editie en de symfonieën van Sjostakovitsj op elf cd's.

De plaatsen op het podium waren nu onverkoopbaar, want voor het orgel hing een projectiescherm. Daarop werden de etsen van Rembrandt vertoond waarbij Willem Mengelberg in 1906 muziek schreef bij de viering van diens 300ste geboortedag. Het is Van Zwedens Holland Promotion. Hij tourde ermee door de VS met het Orkest van het Oosten. Volgende week gaat dit antieke voorbeeld van multi-media mee op een tournee door Zuid-Amerika. Dit Gala was daarvoor een van de generale repetities.

Derek Han was de introverte solist in Rachmaninovs Tweede pianoconcert. Waar nodig was het pathos er, maar toch bescheiden vergeleken met de klassieke klavierleeuwen-uitvoeringen. Van Zweden leidde zijn uitstekend spelende orkest na een zwaarmoedig begin en een verlichter middendeel naar een energiek en soms spannend gespeeld slot met intrigerende passages voor bekkens en pauken.

In Brahms' Vierde symfonie belichtte Van Zweden vooral de constructie. De spectaculaire verdichting van het stemmenweefsel in het eerste deel klonk in helle kleuren. De rest volgde met een wat mildere toets, maar al het steigerwerk werd buitengewoon stevig, zelfs driftig in elkaar gezet: een hecht uitgangspunt voor het inpassen van wat meer rust en welluidendheid.

Concert: Residentie Orkest o.l.v. Jaap van Zweden m.m.v. Derek Han. Herh.: 1/11 Nijmegen; 2/11 Den Haag (deels ander programma).

    • Kasper Jansen