Arrestatie na inname beelden

Een twintigjarige Amsterdammer is door de spoorwegpolitie aangehouden. Hij wordt ervan verdacht vorige week met geweld een toerist te hebben beroofd op het NS-station Amsterdam-Lelylaan. De aanhouding volgt na bestudering van tv-opnames die de lokale zender AT5 heeft gemaakt van het misdrijf.

Op de opnamen die AT5 uitzond was het gezicht van de dader met gekleurde blokjes onherkenbaar gemaakt. AT5 heeft op verzoek van Justitie de band overhandigd, zij het onder protest. De politie wilde de `ongecensureerde band' zien om de identiteit van de dader te achterhalen. AT5 zei echter ,,geen verlengstuk van justitie'' te willen worden.

AT5 was op station Lelylaan aanwezig vanwege de vele berovingen op die lijn. Op de beelden is te zien hoe de verdachte bij het sluiten van de treindeuren een toerist van een cameratas probeert te beroven. Het slachtoffer blijft de tas vasthouden, waardoor hij op het perron valt en vervolgens door de verdachte wordt toegetakeld.

AT5 heeft bij de rechtbank een klaagschrift ingediend. De rechter moet op basis hiervan beoordelen of de inbeslagname rechtmatig was en of de band als bewijs mag worden gebruikt tegen de verdachte. Een woordvoerder van het openbaar ministerie reageert op de weigering van AT5 met de vraag waarom AT5 de dader wel en het slachtoffer niet onherkenbaar heeft gemaakt.

De spoorwegpolitie zet vanaf maart een speciaal VVC-team in ter bestrijding van veel voorkomende criminaliteit, waaronder zakkenrollerij en diefstal met geweld. Het politieteam, dat ook op andere trajecten werkt, heeft inmiddels op de Schiphollijn alleen al circa honderd arrestaties verricht.

De NS gaat overigens binnenkort camera's ophangen op station Lelylaan. Dat heeft burgemeester Cohen naar aanleiding van vragen over de onveiligheid op en bij het station meegedeeld.