Amerika zet B52's in tegen Talibaan

De Verenigde Staten hebben voor het eerst B52 bommenwerpers ingezet boven Afghanistan. De vliegtuigen hebben `bommentapijten' afgeworpen op stellingen van de Talibaan ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De Amerikaanse ambassade in Litouwen heeft mogelijk miltvuurbacteriën aangetroffen in post uit de VS. In New York is gisteren een 61-jarige medewerkster van een ziekenhuis in de stad overleden aan miltvuur. Ze is het vierde dodelijke slachtoffer in een maand.

Het bombardement met B52's is uitgevoerd in de vierde week van de aanval op Afghanistan, terwijl de onzekerheid in de wereld over het effect van de aanvallen toeneemt. De Britse premier Blair is om die reden op bezoek in het Midden-Oosten, in de hoop de steun in de Arabische wereld voor de Amerikaans-Britse actie te consolideren. De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, reist naar verwachting morgen naar Rusland.

De aanval met de B52 vliegtuigen, op een manier waarop dat ook tijdens de oorlog in Vietnam gebeurde, beoogt de stellingen van het streng-islamitische regime van Afghanistan te doorbreken en de oppositionele Noordelijke Alliantie tegemoet te komen.

In de Verenigde Staten staan de regering en het instituut dat alle besmettingen in de Verenigde Staten onderzoekt, de Centers for Disease Control, met de dood van een vierde miltvuurpatiënt voor een nieuw raadsel. Tot nu toe waren alle slachtoffers werkzaam bij de posterijen of bij mediabedrijven, en was de bron van besmetting duidelijk. Hoe de ziekenhuismedewerkster miltvuur heeft opgelopen, is onduidelijk. In het ziekenhuis en bij haar thuis zijn geen sporen van de potentieel dodelijke bacterie gevonden.

Volgens het Landelijk Instituut voor Gezondheid bestaat de kans dat andere post is besmet door de drie antraxbrieven die tot nu toe zijn gevonden.

Opnieuw zijn ook elders sporen van de miltvuurbacterie gevonden. Een postkantoor in Kansas City is gisteren gesloten nadat antrax werd aangetroffen op post afkomstig van het postsorteercentrum in Brentwood, New Jersey. Daarvan overleden onlangs twee sorteerders aan miltvuur. De vermeende antraxbacterie in postzakken in de Amerikaanse ambassade in Litouwen wordt nog onderzocht.

De Amerikaanse justitie zoekt de verzenders van de antraxbrieven in de eerste plaats in eigen land.

blairpagina 5