Yukos Oil redt Kvaerner van faillissement

Het Noorse-Britse concern Kvaerner is gered van de ondergang. De Russische grootaandeelhouder Yukos Oil, dat installaties voor de olie- en chemiesector bouwt, stemde gisteren in met een reddingsplan.

Het reddingsplan moet Kvaerner behoeden voor het dreigende faillisement. Het voorziet in een herstructurering van 4,5 miljard kroon (1,25 miljard gulden) aan schulden en een claimemissie van 3 miljard kroon. Bij zo'n emissie kunnen bestaande aandeelhouders aandelen kopen tegen een fikse korting.

Yukos Oil staat garant voor de emissie. Het Russische energieconcern, dat een belang van 22 procent heeft in Kvaerner, zei gisteren dat banken onmiddellijk 200 miljoen kroon beschikbaar zullen stellen. Een van de banken die betrokken is bij Kvaerner is ABN Amro.

Kvaerner is een van de oudste en grootste bedrijven in Noorwegen. Het heeft wereldwijd 35.000 mensen in dienst, onder wie duizend in de vestiging in Zoetermeer. Het kwam in ernstige financiële nood door een te ambitieuze groeistrategie. De schuldenlast van het bedrijf was opgelopen tot 6,5 miljard kroon. Het bedrijf kwam in september in acute geldnood toen de banken, een dag na de aanslagen in de Verenigde Staten, weigerden een overbruggingskrediet te verstrekken. Vooral de overname van het Britse Trafalgar in 1996 zorgde voor problemen.

Na de overname van het Britse bedrijf verplaatste Kvaerner het hoofdkantoor naar Londen. De expansie zorgde echter voor veel uitgaven, terwijl er te weinig inkomsten tegenover stonden. Kvaerner begon vorig jaar met een reorganisatie. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd er echter nog een verlies geleden van 4,1 miljard kroon vergeleken met een winst van 259 miljoen kroon in 2000. Gisteren zei het bedrijf dat het kantoor weer naar Noorwegen zal worden verplaatst en topman Almskog, die morgen zijn functie zal neerleggen, zei af te zien van zijn recht om nog twee jaar salaris van Kvaerner te ontvangen.