Wie is waar

De 36-jarige Maarten Jager, zoon van de voormalige wereldwijde topman van Procter & Gamble (voeding, wasmiddelen) Durk Jager, is benoemd tot partner bij de Nederlandse vestiging van de Amerikaanse consultant Booz Allen & Hamilton. De in Rotterdam geboren Jager trad zeven jaar geleden in dienst bij de vestiging van Booz Allen in Chicago. Daar kwam hij terecht na in Oostenrijk en Japan te hebben gewoond wegens de functies van zijn vader. ,,Ik ben in Amerika opgeleid tot luchtvaartingenieur en daarna ging ik werken bij General Electric in Cincinnati, Ohio. Daar heb ik vier jaar gezeten en toen besloot ik de techniek te verlaten'', vertelt Jager. Hij laaft zich vervolgens aan een MBA-studie in Chicago en kan na een stage bij de adviseurs van Booz Allen terecht bij het advieskantoor. Daar specialiseert hij zich in de auto- en luchtvaartindustrie. Eind 1999 vertrekt Jager naar de Amsterdamse vestiging. ,,Misschien dat ik een jaar of vijf hier blijf. Maar uiteindelijk wil ik weer terug naar Amerika.'' Daar woont nog altijd zijn vader. En wat doet die tegenwoordig? ,,Hij geeft hier en daar sinds kort wat advies.'' Zo zoon, zo vader.

Peter de Mönnink kan de verhuisdozen gaan inpakken. Per 1 januari is hij directeur strategie bij de business-to-business divisie van uitgever Reed Elsevier in Londen. Mönnink werkte de afgelopen jaren in Amsterdam, als laatste als internetdirecteur van Elseviers Bedrijfsinformatie. ,,Ik heb hem de eerste serieuze baan binnen Elsevier bezorgd'', vertelt bestuurslid Derk Haank. ,,Dat was als uitgever van het Agrarisch Dagblad.'' Mönnink kwam binnen als `abonnementenwerver', maar viel volgens Haank op door zijn tomeloze energie. Vervolgens stond hij aan de wieg van het zakenblad FEM de Week en zijn laatste succes is het in de lucht brengen van het internetportaal www.zibb.nl. ,,Nu moet hij zich internationaal gaan ontwikkelen'', stelt Haank. Maar is hij een potentiële kandidaat voor de top? Haank: ,,Daar wil ik niet op antwoorden. Maar so far, so good.'' Overigens rapporteert de 35-jarige Mönnink aan een andere Nederlander in Londen, bestuurslid Gerard van de Aast.

Het heeft precies 18 werkdagen geduurd, langer had ING hem niet nodig. Raymond Salet is als woordvoerder alweer vertrokken bij de bank-verzekeraar. Reden: een culturele botsing. ,,Een bizar avontuur'', vertelt hij. ,,Ik heb in die 18 dagen nooit een slecht-weer gesprek gehad, het was voor mij een complete verrassing. Vakmatig was ik goed, maar ik paste niet binnen de cultuur van ING, lieten zij mij weten.'' De bank-verzekeraar zegt nooit te reageren op het vertrek van ING-medewerkers. ,,Er was een verschil van inzicht over de communicatiestrategie'', is het enige dat het bedrijf kwijt wil over het incident. Salet werkte voor hij bij ING in dienst trad vier jaar als hoofd voorlichting van het Nederlandse deel van de fusiebeurs Euronext, een functie die door Robert Bakker is overgenomen. Salet gaat vanaf 1 november drie maanden een project doen bij het ministerie van Financiën, waar hij al eerder werkte. Ondertussen zoekt hij een nieuwe baan. Heeft hij nu genoeg van het bedrijfsleven? ,,Nee hoor, het mag een communicatiebaan zijn bij zowel de overheid als het bedrijfsleven.''

Bob Wessels is benoemd tot voorzitter van Ernst & Young Law Alliance, het mondiale advocaten- en notarissennetwerk van het accountants- en adviesconcern. Wessels is ookdeeltijdhoogleraar ondernemingsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Mark Houben, personalia@nrc.nl

    • Mark Houben