`VN zijn partijdig'

Een ontmoeting tussen de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, en de ambassadeur van de Talibaan in Pakistan, Abdul Salam Zaeef, gaat niet door.

De VN-vertegenwoordiger heeft ,,geen tijd'' om met de Talibaan-ambassadeur te praten over de situatie in Afghanistan, zo meldde Brahimi's woordvoerder vanochtend.

Volgens Zaeef gaat de ontmoeting echter niet door omdat de leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, het gesprek verboden heeft. Volgens Omar zijn de VN niet volledig neutraal of onafhankelijk, maar een instrument in de handen van de Verenigde Staten.

,,Honderden mensen worden iedere dag door Amerikaanse bommen gedood, maar de VN blijven stil en kiezen de kant van de Amerikanen. Wij zijn niet geïnteresseerd in een ontmoeting met Brahimi'', aldus Zaeef tegen het Afghaanse persbureau AIP.

Brahimi is enkele dagen in Pakistan om met verschillende mensen, onder wie de Pakistaanse president Musharraf, te praten over de formatie van een Afghaanse regering die het huidige Talibaan-regime in Afghanistan kan vervangen. Volgens zijn woordvoerder is Brahimi tot nu toe ,,erg tevreden'' over de gesprekken.