Verlies Deutsche Telekom groter

Door de hoge investeringen in derde generatie mobiele telefonie en hoge afschrijvingen op overnames heeft Deutsche Telekom over de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies geboekt van 1,1 miljard euro (2,42 miljard gulden).

In het eerste halfjaar was dit verlies nog 349 miljoen euro. Deutsche Telekom houdt het zelf op een nettowinst van 1,6 miljard euro. Maar in dit cijfer zitten eenmalige opbrengsten en zijn de afschrijving op goodwill en de kosten voor UMTS (derde generatie mobiele telefonie) niet meegerekend, zo maakte het Duitse telecomconcern vandaag bekend.

Zo leverden de verkoop van aandelen in het Amerikaanse Sprint en het afstoten van kabelactiviteiten in Duitsland 2,4 miljard euro op. Afschrijving op goodwill en kosten voor derde generatie mobiele telefonie becijferde het concern op totaal 2,7 miljard euro. Op het belang in France Telecom moest wegens de koersdaling 0,4 miljard euro worden afgeschreven.

De cijfers zijn slechter dan verwachtingen van analisten, maar komen overeen met de doelstellingen van Deutsche Telekom zelf.

De omzet steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 20 procent tot 35 miljard euro vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het in juni door Deutsche Telekom overgenomen Amerikaanse mobiele-telecombedrijf VoiceStream droeg hier ongeveer voor 1,5 miljard euro aan bij. Deutsche Telekom zegt nu wereldwijd 62 miljoen klanten voor mobiele telefonie te hebben. Met name op de Britse en de Duitse markt worden volgens het concern successen geboekt.

De nettoschuld stond op 30 september op 65,2 miljard euro, dat is 5,8 miljard euro lager dan de stand op 30 juni van dit jaar. Een paar weken geleden zei Deutsche Telekom dat het zijn schuld aan het eind van het volgende jaar wil hebben teruggebracht tot 50 miljard euro. Daartoe wil het concern opnieuw activa afstoten die niet tot de kernactiviteiten zouden behoren.

Volgens Deutsche Telekom gaat het bij de vandaag gepubliceerde cijfers om voorlopige cijfers. Definitieve cijfers zullen pas op 28 november worden bekendgemaakt.