Steun Britten voor oorlog neemt af

De Britse regering staat onder toenemende druk uit te leggen waarom de Amerikaans-Britse campagne in Afghanistan nog weinig harde, militaire of politieke resultaten oplevert.

Het thuisfront maakt zich intussen zorgen over oplopende aantallen onbedoelde burgerslachtoffers.

Aan de vooravond van een nieuwe diplomatieke rondreis in het Midden-Oosten riep premier Blair de Britten gisteren op in ,,deze tijd van beproevingen'' niet ,,ons hoofd te verliezen'', want dat ,,is de enige hoop'' die de terroristen hebben, die geloven dat wij ,,decadent zijn'' en geen ,,moreel doorzettingsvermogen'' hebben.

In een toespraak met Churchilliaanse ondertonen voor het parlement van Wales beloofde hij ,,de missie tot het eind te volbrengen'' en ,,niet te wankelen of te struikelen''. Doel blijft ,,het beëindigen van het Al-Qaeda-netwerk, recht doen aan UBL [Usama bin Laden] en zijn bondgenoten en het verwijderen van het Talibaan-regime dat ervoor heeft gekozen de kant van Al-Qaeda te kiezen'', aldus Blair die daartoe ,,uiteindelijk'' grondoperaties beloofde.

Hij hield zijn toespraak nadat verscheidene opiniepeilingen wezen op afkalvende steun voor de Afghaanse campagne. Iain Duncan Smith, de nieuwe leider van de Conservatieven, zei dat de regering ,,de slag om de hearts and minds van het Britse volk lijkt te verliezen'', omdat ze er niet in slaagt ,,een helder verband te leggen tussen de militaire actie en de oorlogsdoelen''.

Volgens een peiling van NOP voor Channel 4 wil 53 procent van de Britten dat het bombarderen van militaire doelen in steden wordt gestaakt. Een ICM-peiling voor The Guardian liet zien dat ruim 54 procent van de Britten een pauze wil in de bombardementen om humanitaire konvooien door te laten, terwijl de steun voor de campagne als geheel vooral onder vrouwen en ouderen sterk afneemt. Bovendien stijgt de onrust onder jonge Britse moslims over de bombardementen.

,,We moeten nooit vergeten hoe we ons voelden toen die vliegtuigen de Twin Towers binnenvlogen. Nooit die berichten op antwoordapparaten vergeten. Nooit vergeten hoe moeders hun kinderen vertelden dat ze gingen sterven'', zei Blair. Osama bin Laden ,,kaapte niet alleen vliegtuigen, maar ook een land en nu wil hij een hele religie kapen plus de Palestijnse zaak.''

De premier leek ook een olijftak uit te steken naar dissidente parlementariërs uit zijn eigen fractie, die hij eerst nog had vergeleken met goedpraters van het nazisme. ,,Niemand die twijfelt is een appeaser of een zwakkeling. Onze democratie is sterk genoeg om te kunnen twijfelen, zelfs in oorlogstijd'', zei Blair.

Vandaag vraagt Blair de Syrische president Assad te helpen het vredesproces in het Midden-Oosten vlot te trekken door terroristische groepen die vanuit Syrië opereren in te tomen. Later in de week zou Blair Israël bezoeken.