Sombere krantenuitgevers

Uitgever Wegener heeft gisteren opnieuw een winstwaarschuwing afgegeven. Het bedrijfsresultaat komt dit jaar zeker 35 procent lager uit dan de 125 miljoen euro (275 miljoen gulden) van vorig jaar. De omzet zal ongeveer gelijkblijven aan die van 2000.

Vooral de dagbladen, de direct marketing en verspreiding draaien in het tweede halfjaar `aanzienlijk slechter' dan verwacht, met name in het vierde kwartaal, zegt Wegener. Het advertentievolume blijft tot en met september al 5 procent achter bij vorig jaar.

Het bedrijf verklaart de tegenvallende resultaten uit de neergaande lijn die zich na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten versterkt heeft doorgezet.

,,De ontwikkelingen in voor ons relevante markten, vertonen een aanhoudende en scherpe neergaande lijn en nopen tot de bijstelling'', zegt de raad van bestuur. In augustus waarschuwde Wegener al voor lagere resultaten. Toen was de verwachting dat de bedrijfswinst 10 procent lager zou uitkomen. Eind september werd een bezuinigingsronde doorgevoerd, met onder meer een vacature- en investeringsstop. Voor de reorganisatie zal een extra bedrag van 10 miljoen euro worden toegevoegd aan de pot voorzieningen. Wegener ziet op korte termijn geen verbetering van de marktomstandigheden.

Uitgever De Telegraaf kwam gisteren ook al met een winstwaarschuwing, de derde bijstelling dit jaar. Het concern durfde geen nieuwe winstvoorspelling te doen. PCM, uitgever van onder andere Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad, laat in een reactie weten dat de teruggang sinds de publicatie van de dalende winst in het eerste halfjaar zich heeft doorgezet. ,,We zullen ons niet kunnen onttrekken aan de trend in de branche,'' zegt een woordvoerder van PCM.