Schoffies in Marokko

Na zowel te zijn vertoond in het kader van Africa in the Picture als op Cinekid, bestaat er onduidelijkheid of de Marokkaanse film Ali Zaoua een kinderfilm is: sommige bioscopen vertonen het portret van lijmsnuivertjes in Casablanca alleen in de matinees, andere ook in de eerste avondvoorstelling. Regisseur Nabil Ayouch wil een zo breed mogelijk publiek bereiken.

Vergeleken met Ayouch' eerste speelfilm Mektoub is Ali Zaoua een meesterwerk. Door twee jaar lang op straat om te gaan met dakloze schoffies won de regisseur hun vertrouwen en slaagde er uiteindelijk in ze bewonderenswaardig goed te laten acteren. Ook het scenario is een overtuigende mengeling van realisme en poëzie. Ali Zaoua gaat al in de eerste minuten van de film dood, kort nadat een televisieploeg hem geportretteerd heeft. De willekeur van zijn einde, door toedoen van een vijandige jeugdbende, is niet het onderwerp maar de aanleiding van de film. Die laat zien hoe drie van Ali's vrienden alles in het werk stellen om hem een waardige begrafenis te bezorgen. Moralistisch is Ali Zaoua niet echt, maar het is goed te weten dat verschillende van de uit hun eigen werkelijkheid puttende hoofdrolspelertjes door Ayouch van de straat gehouden worden; ze doen nu klusjes voor zijn volgende film.

Ali Zaoua. Regie: Nabil Ayouch. Met: Mounim Kbab. In: 4 theaters