Rwanda en Oeganda zoeken toenadering

Rwanda en Oeganda streven naar een vreedzame oplossing voor de spanningen tussen de buurlanden. De ministers van Defensie van beide landen hebben tijdens een bijeenkomst in de Oegandese grensstad Kabale bevestigd dat ze rebellenorganisaties die het op een naburige regering hebben gemunt, geen veilig onderkomen bieden. Ze onderstreepten ook dat een gezamenlijke militaire commissie die moet controleren of de legers zich voorbereiden op een confrontatie, inmiddels met haar werk begonnen is. Een ontmoeting op 6 november in Londen tussen beide presidenten, de Rwandese Paul Kagame en de Oegandese Yoweri Museveni, moet de sterk vertroebelde verhoudingen tussen de landen verder verbeteren.

De spanningen waren de laatste weken sterk opgelopen nadat bekend werd dat de Oegandese president in een brief aan de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Clare Short om toestemming had gevraagd om de defensieuitgaven te verhogen. Dat was volgens hem nodig om de militaire dreiging van Rwanda te pareren.

De presidenten van Rwanda en Oeganda vochten in de jaren tachtig zij aan zij in Oeganda. Ze steunden in 1997 de rebellen die Laurent Kabila aan de macht brachten in Congo. Maar sinds begin 1999 staan de leiders lijnrecht tegenover elkaar.