Pogrom fascisten op markt Moskou

Driehonderd kaalhoofdige leden van de partij Russische Nationale Eenheid (RNE) hebben gisteravond een pogrom gehouden op donker gekleurde marktkooplieden in Moskou. Daarbij zijn twee mensen gedood en meer dan twintig gewond geraakt. Drie slachtoffers verkeren in levensgevaar. De hoofdstedelijke politie, die slechts vijfentwintig arrestaties maakte, is vannacht in `hoogste staat van paraatheid' gebracht.

De pogrom had alle tekenen van een georganiseerde actie. Volgens een van arrestanten zijn de plannen om ,,zwarten in elkaar te slaan'' afgelopen zondag beraamd na de voetbalwedstrijd van Spartak Moskou tegen Zenit uit St. Petersburg, die Spartak het kampioenschap opleverde. RNE, een partij die wordt geleid door de openlijke fascist Aleksandr Barkasjov, heeft electoraal geen betekenis maar beschikt over actieve knokploegen die mede onder voetbalfans worden gerekruteerd.

De ongeveer driehonderd skinheads gisteren waren gekleed in camouflagepakken met het insigne van RNE, waarop een hakenkruis prijkt. Ze vielen eerst marktkraampjes bij het metrostation Tsarino aan met knuppels, ijzeren staven en flessen.

Volgens een ooggetuige verbrijzelden ze de ramen van de kiosken waarin de kooplieden zich hadden verschanst en sloegen ze vervolgens in op armen, benen en hoofden van hen die hun bezittingen probeerden te verdedigen. Ze hadden het louter gemunt op mensen met een ,,gezicht van Kaukasische nationaliteit'', zoals een zuidelijk uiterlijk in het Moskouse jargon heet.

Kort nadat de pogrom bij Tsarino was begonnen, voerden andere RNE'ers vergelijkbare acties uit bij twee andere metrostations en hotel Sevastopol, waar een groot aantal Afghaanse vluchtelingen bivakkeert.

Pogroms tegen Kaukasische kooplui komen vaker voor. De jaarlijkse `Dag der Paratroepers' in het voorjaar eindigt bijna altijd in gevechten tussen jonge mariniers en Kaukasiërs. Individuele buitenlandse studenten uit Afrika hebben het eveneens zwaar te verduren op straat. Maar de pogrom van gisteren was wel de meest massale van afgelopen jaren.