Middeleeuwse rock

Regisseurs van kostuumfilms staan voor de lastige keuze tussen het verleden laten zien zoals het was of zoals het voelde. Brian Helgeland offert in A Knight's Tale onbekommerd de authenticiteit op. In Helgelands film klinkt geen middeleeuwse muziek, een van de weinige dingen die er nog steeds zijn uit die tijd, maar rocknummers van het soort dat tegenwoordig in grote stadions wordt gebruikt om het publiek bij sportwedstrijden op te zwepen. `We will, we will rock you', scandeert het publiek van een steekgevecht en met hun vuisten roffelen ze op de houten balustrade. De truc werkt in A Knight's Tale beter dan in Moulin Rouge; misschien omdat uit de Middeleeuwen overgeleverde muziek veel minder swingend lijkt dan de cancan die Baz Luhrmann in Moulin Rouge trachtte te overschreeuwen. Authentiek lijkt wel weer dat het publiek in het middeleeuwse stadium veel minder talrijk is dan in een hedendaagse equivalent. Een stuk of vijftig toeschouwers doen de wave. Of zou dat een budgettaire reden hebben?

Voor de rest gebruikt Helgeland, die een Oscar won voor zijn scenario voor L.A. Confidential, beproefder middelen om de Middeleeuwen dichterbij te brengen. Het verhaal van A Knight's Tale is een in zijn botheid wel weer amusante variant op the American Dream waarin de zoon van een rietdekker (ja, hij heet Thatcher) het tot ridder schopt dankzij zijn talent in de arena en de trouw van de vrienden die hem bijstaan. Onder hen bevindt zich Geoffrey Chaucer.

A Knight's Tale. Regie: Brian Helgeland. Met: Heath Ledger, Laura Fraser. In: 59 theaters.