Magie van Gerets uitgewerkt na afgang in Turkije

Voor de zesde keer zag PSV gisteravond zijn missie in de Champions League in de eerste ronde stranden. De ontluisterende 2-0 nederlaag tegen Galatasaray zou voor de landskampioen wel eens het einde van een tijdperk kunnen betekenen. Alleen coach Erik Gerets wilde de `doorstart' in het UEFA-Cuptoernooi voor het in groep D als derde geëindigde PSV geen troostprijs noemen. Hij is in het Ali Sami Yen-stadion wellicht tot de conclusie gekomen, dat de chemie tussen hem en de spelersgroep is uitgewerkt.

Na twee landstitels op rij had PSV dit seizoen al zijn kaarten gezet op een langer verblijf in de Champions League. Voorzitter Van Raaij betitelde de UEFA Cup als een B-toernooi en het moet voor hem een hard gelag zijn dat PSV in Europees verband tot het tweede garnituur behoort. Dankzij de 1-0 nederlaag van Lazio Roma bij Nantes mocht PSV zich nog gelukkig prijzen met plaatsing voor het UEFA-Cuptoernooi. Bij winst voor de Italiaanse ploeg zou PSV zelfs hier niet aan hebben mogen deelnemen.

Hoewel Galatasaray geen schim is van de ploeg die twee jaar geleden de UEFA Cup won en vorig jaar doordrong tot de kwartfinales van de Champions League, hield de in financiële nood geraakte Turkse club zijn tegenstander een spiegel voor. ,,Een strijd op leven en dood'' voorspelde Gerets en in dat gevecht ontbeerde PSV mentale weerbaarheid, lef en kwaliteit. Gerets vond het ,,ongelofelijk frustrerend'' vanaf de zijlijn te zien, hoe zijn ploeg na het eerste doelpunt voor Galatasaray het spoor bijster raakte. Hij noemde de nederlaag ,,dik verdiend''.

Drie artiesten geven het kwetsbare Galatasaray ruggengraat. Middenvelder Hasan Sas en de met een fluwelen techniek gezegende aanvallers Sergen en Arif sloopten PSV, dat na zijn bemoedigende openingszetten volstrekt onzichtbaar bleef. Het door Sergen in de 27ste minuut voltooide drieluik met Arif en spits Ümit betekende bijna de genadeslag voor PSV. De paal voorkwam na een kopbal van Ümit dat het uitzicht voor PSV op een vervolg in de Champions League al bij rust verkeken was. Gerets kan het zielloze verweer van zijn spelers in de tweede helft hebben ervaren als een motie van wantrouwen. Tekenend voor zijn beperkte visie was de analyse na afloop, waarin hij constateerde dat de Turken wél met het mes tussen de tanden konden voetballen.

Op die kreten zullen zijn spelers onderhand zijn uitgekeken. Gerets ziet zelf geen verschil tussen de voormalige verdediger en de huidige trainer van PSV. Twee jaar lang stond zijn gepassioneerde benadering garant voor een hoofdrol in de Nederlandse competitie. Maar de magie van de 47-jarige Belg is uitgewerkt. De aanwijzingen van Gerets tijdens de rust hadden zelfs een averechts effect. Met speels gemak dansten de aanvallers van Galatasaray in het begin van de tweede helft door de hulpeloze defensie van PSV. In de 49ste minuut keek rechtsback Ooijer apathisch toe, hoe Hasan Sas na een demarrage spits Ümit op maat bediende: 2-0. Derde doelman Lodewijks voorkwam met diverse reddingen een debacle voor PSV.

Onder leiding van Gerets verloor PSV acht van zijn laatste negen uitwedstrijden in de Champions League. Maar vooral de wijze waarop de ploeg zich gisteravond liet afvoeren, dwingt het bestuur tot bezinning. De aftocht bij Galatasaray, dat zich achter Nantes plaatste voor de tweede ronde van de Champions League, heeft bij PSV wonden geslagen die niet meer zullen helen.

Pijnlijk duidelijk zal het voor Gerets en voorzitter Van Raaij zijn geworden, dat PSV niet over karaktervoetballers beschikt die in zwaar weer overeind blijven. Het elftal komt in alle linies kwaliteit tekort. Alleen verdediger Hofland en de geblesseerde regisseur Van Bommel kunnen zich met de Europese top meten. Het echec in de Champions League voor PSV zal hun verlangen naar een buitenlandse topclub alleen maar hebben gevoed. De oude Heintze solliciteerde naar zijn pensioen, Faber en Ooijer zakten door het ijs en Vogel, Lucius, De Jong en Bouma speelden een bijrol in Istanbul.

PSV wist zich tegen Galatasaray zelfs geen kansen te creëren, omdat ook de aanvallers Kezman en Rommedahl alleen op papier meededen. Invaller Vennegoor of Hesselink kwam alleen in beeld, toen hij de Slowaakse scheidsrechter Michel Lubos omver liep. De reserves bieden PSV geen impulsen. Een succesvol vervolg in het UEFA-Cuptoernooi kan de malaise in Eindhoven wellicht camoufleren, want voorzitter Van Raaij zal zich ongetwijfeld afvragen of hij niet te ver voor de muziek is uitgelopen door zijn vriend Gerets een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Na de valse start in de nationale competitie offerde het bestuur van PSV in een karikatuur van een schoonmaakoperatie assistent-coach Brandts.

Toch kan de hoofdtrainer onmogelijk buiten schot blijven nu het seizoen voor PSV al is mislukt. Krampachtig wekte Gerets gisteravond de indruk dat die conclusie op zijn vroegst pas in mei volgend jaar kan worden getrokken. Voorzitter Van Raaij worstelt dan ook met een dilemma. Moet hij sentimenten opzij schuiven door ook Gerets de wacht aan te zeggen of kan hij zich beperken tot een renovatie van de selectie? De trainer had in Istanbul de valse hoop gewekt dat zijn ploeg het nationale voetbal weer kleur zou geven. PSV bevestigde slechts dat Nederland na de uitschakeling van Oranje voor het WK een tweederangs voetballand is geworden.

Galatasaray

2

PSV

0

Ruststand 1-0. 26. Sergen 1-0, 49. Erdem 1-1. Schds: Michel Lubos. Tsch: 22.115. Gele kaart: Emre, Fleurquin, Hasan Sas (Galatasaray), Kezman en Hofland (PSV).

    • Robèrt Misset