Luchtvaartmaatschappij failliet? Geld kwijt

Wie vanaf maandag een ticket boekt bij een luchtvaartmaatschappij die voor de geplande reis failliet gaat, is zijn geld kwijt. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) biedt reizigers vanaf aanstaande maandag geen garantie meer op vliegtickets. Volgens directeur P. Silbermann van SGR vormen luchtvaartmaatschappijen als Swissair en Sabena ,,met hun financiële problemen onverantwoorde risico's voor het fonds.''

Silbermann vindt dat de luchtvaartmaatschappijen nu zelf moeten gaan nadenken over een regeling die klanten beschermt tegen dergelijke risico`s. ,,Sinds de oprichting van het SGR in 1983 liften de maatschappijen mee op onze rug. Daar heeft nooit een cent tegenover gestaan'', klaagt Silbermann. Als luchtvaartmaatschappijen door het besluit van SGR in de problemen komen, kan Silbermann daar niet wakker van liggen. ,,Het zij zo, dat is niet ons probleem.''

Het gaat bij de nieuwe regeling van het garantiefonds uitsluitend om tickets die geen deel uitmaken van een reispakket. SGR adviseert reizigers een ticket dan ook pas te betalen als zij het daadwerkelijk in handen krijgen. ,,Ook moeten mensen beter opletten bij welke vliegmaatschappij ze boeken'', vindt Silbermann.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR), de brancheorganisatie die de meeste reisorganisaties vertegenwoordigt, heeft laten weten achter het besluit van SGR te staan. Op korte termijn adviseert het ANVR zijn reisbureaus pas enkele weken voor vertrek de tickets uit te printen en pas dan de betaling aan de luchtvaartmaatschappijen uit te voeren.