Ljubojevic is streng, maar ook vrolijk

De captain van het team van vrouwenschakers dat in de Beurs van Berlage tegen de veteranen speelt is Ljubomir Ljubojevic. Hij is emotioneel zeer betrokken bij de gebeurtenissen. In de perskamer, waar de partijen op schermen te volgen zijn, is hij voortdurend aan het foeteren. ,,Ongelofelijk, hoe kon ze dat doen, met de pion nemen in plaats van met de loper, het is een schande, een misdaad!''

Als de partijen klaar zijn worden de dames streng toegesproken, zelfs als ze gewonnen hebben, want dan is er altijd wel een moment geweest waarop ze vlugger en makkelijker hadden kunnen winnen.

Ze laten het zich graag welgevallen, want Ljubojevic is niet alleen streng, maar ook vrolijk, nooit te beroerd om onmiddellijk een eigen fout toe te geven en dan met even grote overtuiging het omgekeerde te beweren en bovenal, zijn bliksemsnelle inzicht is meestal juist. In zijn goede tijd was hij een waar tovenaar aan het bord.

In speelkracht ontlopen de vrouwen en de veteranen elkaar nu niet veel, maar bij de analyse achteraf zie je de ware hiërarchie. Nederig laten de vrouwen zich toespreken door de groten van vroeger, van wie ze weten dat die nog steeds het hogere schaakinzicht vertegenwoordigen.

Xie Jun, die gisteren 31 jaar werd, had remise gespeeld tegen Smislov. Omdat die bijna altijd meteen na de partij met zijn vrouw naar het hotel gaat, vroeg Xie Jun toen maar aan Portisch of die haar kon uitleggen waar ze haar voordeel had laten glippen.

Portisch, die net zijn remisepartij tegen Zhu Chen had besproken, was graag bereid tot een nieuw college en Zhu Chen schoof aan als leergierige toehoorster. Hoewel de twee Chinese vrouwen al zeer ervaren zijn, vooral Xie Jun, lijken ze steeds op giechelende schoolmeisjes, voortdurend in verbaasde verrukking over de wonderen die het schaakspel biedt.

Viktor Kortchnoi, vorig jaar de gesel der vrouwen, is nu minder goed op dreef. Hij verloor gisteren met zwart van Nana Ioseliani een partij waarin hij al vlug miserabel kwam te staan. Niemand kan beter dan Kortchnoi uitleggen dat je zo niet spelen moet met zwart, dat het strategisch hopeloos is op de lange termijn en dat het van treurig onbegrip getuigt om het toch te proberen, en nu deed hij het zelf.

's Ochtends had Kortchnoi Ljubojevic de mantel uitgeveegd, omdat Alisa Galiamova de dag daarvoor tien zetten lang met een stuk achter tegen Smislov had doorgespeeld voordat ze opgaf. Schandelijk gebrek aan respect voor een oud-wereldkampioen, daar moest Ljubojevic als captain snel iets aan doen. Gisteren speelde Kortchnoi zelf veertien zetten lang door met een stuk achter. De wetten zijn niet voor iedereen gelijk.

Vlastimil Hort won van Galliamova en zo hielden de veteranen een voorsprong van twee punten, 18,5-16,5. In het persoonlijk klassement leidt Portisch met 4,5 uit 7, boven Hort, Xie Jun en Zhu Chen met 4 punten.

Zie diagram

Wit Galliamova-zwart Hort

Zwart stond al een tijd duidelijk gewonnen en nu dacht hij het werk af te maken. 40...Tc2-a2 Laatste zet voor de tijdcontrole en een ernstige onvoorzichtigheid. 40...Kh7 of passen zou beter zijn. 41. e3-e4 f5xe4 42. f3xe4 Een onverwachte tegenactie. Hort was bang dat hij na 42...Lxe4 43. Lg4 Lxg2+ 44. Ke1 Ld5 45. Txd5 exd5 46. e6 zelfs zou verliezen. 42...Ld5-c4 43. Le2xc4 b5xc4 44. Td1-d8+ Kg8-h7 45. Td8-c8 Pb3xa5 46. Tc8-c7 Ze had met 46. Lxa5 het toreneindspel moeten spelen, dat met enige moeite remise te houden zou zijn. 46...Pa5-b3 47. Kf1-g1 a6-a5 48. Lb4-f8 a5-a4 49. Lf8xg7 Ta2-c2 50. h2-h4 Kh7-g8 51. Tc7-a7 a4-a3 52. Ta7xa3 Kg8xg7 53. Ta3-a7+ Kg7-g6 54. g2-g4 Pb3-c5 55. h4-h5+ Kg6-g5 56. Ta7-g7+ Kg5-f4 57. g4-g5 h6xg5 58. h5-h6 Tc2-c3 59. Kg1-g2 g5-g4 Wit gaf op.

    • Hans Ree