`Leraren niet om brief vervolgen'

Justitie in Leeuwarden moet de zaak tegen drie onderwijzers van een openbare basisschool in Surhuisterveen, die twee weken geleden een poederbrief tussen de directiepost staken, seponeren. Dit wil een meerderheid van de ouders. Zij zullen hierover een brief schrijven aan het openbaar ministerie (OM) in Leeuwarden. Het OM wil de leerkrachten die als grap een brief met bakpoeder naar hun eigen school stuurden, vervolgen wegens bedreiging.

Op een besloten informatieavond gisteravond maakte Hieke Postma, voorzitter van het schoolbestuur en wethouder van Achtkarspelen, duidelijk dat sprake is van een misplaatste grap die niet had mogen plaatsvinden. De onderwijzers waren echter na een drukke periode vlak voor de herfstvakantie in ,,een balorige stemming'' en wilden ,,een geintje'' uithalen. Ze waren niet op de hoogte van het landelijke beleid dat justitie verstuurders van poederbrieven streng aanpakt.

De ouders zijn vol lof over het schoolteam en willen niet dat justitie vervolgt. De onderwijzers, die gewoon voor de klas staan, hebben volgens Postma ,,verschrikkelijk veel spijt''. ,,Ze zitten heel erg stuk en krijgen professionele ondersteuning.'' In Rotterdam werd onlangs een 35-jarige man veroordeeld tot een maand cel, nadat hij een poederbrief verstuurde. Als het OM niet vervolgt, kan het volgens Postma wel eisen dat het schoolbestuur disciplinaire maatregelen tegen de onderwijzers neemt.