Landis geeft winstwaarschuwing

Automatiseerder Landis heeft vanochtend een winstwaarschuwing gegeven. Grote klanten, zoals KPN, hebben in het derde kwartaal belangrijke orders uitgesteld.

Landis, in Nederland de grootste bouwer en beheerder van telefoonnetwerken, maakte zes weken bekend dat de winst over 2001 het resultaat van vorig jaar zou evenaren. Maar vandaag verklaarde het in een persbericht dat het resultaat lager zal uitvallen. De beurskoers van Landis daalde vanochtend ruim 5 procent tot 2,20 euro (4,85 gulden) per aandeel. Het bedrijf is dit jaar het slechtst presterende fonds in de index van middelgrote fondsen (AMX) op de Amsterdamse effectenbeurs.

In het derde kwartaal daalde de omzet met 29 procent tot 133,9 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Diverse projecten van grote klanten zijn toegekend, maar het is volgens Landis onduidelijk wanneer de uitvoering hiervan kan starten. KPN, dat gebukt gaat onder een schuld van 23 miljard euro, bezint zich op een nieuwe strategie. Voor het hele jaar 2001 verwacht Landis een omzet die ongeveer 12 procent lager ligt dan die over 2000.

Landis maakte geen winstcijfers voor het derde kwartaal bekend, maar zegt over heel 2001 een winst per aandeel van 40 eurocent te verwachten. De winst per aandeel bedroeg in 2000 nog 74 eurocent.

De automatiseerder heeft op dit moment 400 banen geschrapt, 12,5 procent van het personeelsbestand. Dat percentage moet naar 15 procent, aldus Landis. Het bedrijf heeft 3.200 mensen in dienst.