Koning later naar Westelijke Sahara

Het bezoek van de Marokkaanse koning Mohammed VI aan de omstreden Westelijke Sahara is gisteren onverwachts twee dagen uitgesteld. Tegen de reis is fel geprotesteerd door de afscheidingsbeweging Polisario, die een onafhankelijke staat in de Westelijke Sahara wil vestigen. Rond het gebied wordt al tien jaar tevergeefs getracht een referendum te organiseren. Begin deze week riep Rabat zijn ambassadeur in Spanje terug zonder opgaaf van reden. De verhoudingen tussen Marokko en Spanje zijn gisteren verder verslechterd met de opschorting door Marokko van een bilaterale bijeenkomst met Spanje die voor eind december stond gepland. Ook is Spaanse journalisten die de reis van Mohammed naar de Westelijke Sahara wilden verslaan de toegang tot het gebied geweigerd. Volgens verschillende bronnen is Rabat geïrriteerd over kritische berichten in de Spaanse pers over koning Mohammed.