Italië steunt Prodi

De kritiek die Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, de afgelopen week ten deel is gevallen, moet worden beschouwd als een aanval op Italië. Dat schrijft de Italiaanse premier Berlusconi gisteren in de Italiaanse krant Il Foglio.

Begin deze week was het toonaangevende Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung voorlopig laatste in een rij met een kritisch artikel over de Commissievoorzitter onder de kop `Het probleem-Prodi'. De krant vraagt zich af of Prodi nog wel de geschikte man is om de Unie te leiden, gezien de uitdagingen waar de Unie de komende jaren voor staat. ,,Te veel Italiaans en te weinig Europees'', heet het verder en ,,een man die zich in het Italiaans, in het Engels noch in het Frans kan uitdrukken''.

Uitgerekend Berlusconi pikt deze kritiek niet. Bij verkiezingen in 1996 zette Prodi met zijn Olijfboomcoalitie de mediamagnaat de voet dwars. Deze zomer werd Berlusconi alsnog premier. ,,Zoals in het Denemarken van Hamlet is er iets aan het rotten in Europa'', stelt hij in de krant Il Foglio. ,,Sommige politieke krachten proberen van Italië en zijn leidende politieke klasse de zondebokken van Europa te maken.''