Honderden ontslagen bij havenpool

Bij de Rotterdamse havenarbeidspool SHB moeten 460 van de 1.050 banen verdwijnen om te voorkomen dat het bedrijf failliet gaat. Dit is bevestigd door bestuurder P. Cival van FNV Bondgenoten.

Directeur E. Janssen van SHB legt zijn voorstel voor de forse afslanking van SHB morgen voor aan de ondernemingsraad, de vakbonden en de aandeelhouders van het bedrijf, een aantal grote Rotterdamse havenbedrijven. De SHB lijdt de laatste maanden 1,5 miljoen gulden per maand verlies. Als niet wordt ingegrepen, zou het `uitzendbureau' voor havenwerkers volgend voorjaar failliet gaan, zo liet directeur Janssen al eerder deze maand weten.

De SHB zit al jaren in de problemen wegens te hoge kosten en te geringe inkomsten. De werkgelegenheid voor SHB'ers in Rotterdam verminderde het afgelopen jaar door onder andere het faillissement van een groot stukgoedbedrijf, de voortgaande opmars van het containervervoer en door het wegvallen van de aanvoer van vele tienduizenden containers in Rotterdam die door de Deense containerrederij Maersk naar Bremerhaven worden vervoerd. Ook de flauwe conjunctuur in de haven, die na de aanslag in New York op 11 september nog werd versterkt, speelt een rol.

Hoewel de havenbedrijven officieel alleen SHB'ers mogen inzetten als ze extra werk hebben, wordt ook – en volgens sommigen steeds vaker gebruikgemaakt van andere, vaak onervaren maar goedkopere uitzendkrachten, bij havenwerkers bekend als `mensen op gympies'. Het effect daarvan moet volgens vakbondsbestuurder Cival niet overschat worden. De SHB, met veel oudere en dus dure werknemers, heeft te maken met structurele problemen die al jaren bestaan. Acht tot 14 procent van de SHB'ers zat afgelopen jaar thuis wegens gebrek aan werk. Zij krijgen dan wel volledig doorbetaald.

FNV Bondgenoten wil meewerken aan een forse ingreep om te voorkomen dat SHB failliet gaat, mits er een goed sociaal plan komt voor het ontslagen personeel, aldus Cival. De opstelling van de aandeelhouders is daarbij van doorslaggevend belang. Cival zet zich in voor een regeling die voorziet in een aanvulling op de WW-uitkering tot de vut-gerechtigde leeftijd alsmede de garantie dat ontslagen SHB'ers weer aan de slag kunnen, ook bij andere havenbedrijven, als er nieuwe banen beschikbaar komen. Cival: ,,De komende vier jaar gaan 800 havenwerkers in Rotterdam met pensioen. SHB'ers die hun baan verliezen, moeten in aanmerking komen om hun plaatsen in te nemen.''