Hockeyers spelen met defensieve opstelling

Met een aangepaste en voor Nederlandse begrippen uiterst behoudende speelwijze begint de nationale hockeyploeg over drie dagen aan het toernooi om de Champions Trophy in Rotterdam. ,,We willen niet langer op een naïeve manier in het mes lopen'', verklaarde bondscoach Joost Bellaart gisteren, na de laatste oefeninterland (een 5-3 zege op Zuid-Korea) voordat zaterdag wordt afgeslagen tegen Pakistan.

Angst voor een afstraffing bij het zeslandentoernooi lijkt Bellaarts voornaamste raadgever, ook al weersprak de bondscoach die suggestie gisteren met klem. ,,Gelet op de vele nieuwe gezichten en de vele omzettingen als gevolg van het wegvallen van een aantal vaste krachten moeten we realistisch zijn'', zo verdedigde hij zijn keuze.

Aanleiding voor de ommezwaai is de mislukte testserie tegen Pakistan van afgelopen zomer, toen de wereld- en olympisch kampioen zich geen raad wist met het defensieve optreden van de Aziaten. Twee gelijke spelen en één nederlaag waren het gevolg, reden waarom de technische staf besloot het aanvalsgerichte spel tegen het licht te houden.

Van een trendbreuk is volgens Bellaart geen sprake. ,,Het enige verschil is dat we voortaan niet de hele wedstrijd de tegenstander proberen vast te zetten. We houden de zones klein en vallen gegroepeerder aan dan voorheen.''

Een cruciale rol is weggelegd voor het tandem Marten Eikelboom-Teun de Nooijer, dat herhaaldelijk van positie (respectievelijk centrumspits en linkermiddenvelder) moet wisselen. Tegen de Zuid-Koreanen kwam die wisselwerking pas na rust uit de verf, met onder meer drie doelpunten binnen elf minuten, maar geen enkele strafcorner.

Met als gevolg dat Bram Lomans en Taeke Taekema niet eenmaal in stelling konden worden gebracht, en Bellaart zodoende in het ongewisse bleef over het rendement van het tot voor kort opzichtig haperende wapen. Vorige week vuurden beide schutters tijdens het trainingskamp op Sicilië oneindig vaak op het doel, in een poging de strafcorner weer iets van de oude glans terug te geven.

Na afloop van het duel tegen de Koreanen bracht Bellaart zijn selectie terug van twintig naar achttien spelers. Reservedoelman Michiel van der Struijk en aanvaller Sander Dreesmann vielen af, nadat vorige week routinier Erik Jazet noodgedwongen al moest afhaken wegens een knieblessure.

De selectie telt nog negen spelers die de olympische titel prolongeerden. Wonderen verwacht Bellaart niet van zijn ploeg, die de afgelopen weken de ene na de andere tegenslag (blessures) te verduren kreeg.

Een derde plaats bij het laatste toernooi voor het WK, medio februari, beschouwt Bellaart al als een overwinning. ,,Al zijn we het aan onze stand verplicht om voor eigen publiek te presteren.''