Gerechtstolken leggen werk neer

Tolken die vertalen in juridische zaken leggen 1 en 2 november het werk neer. Zij willen dat het ministerie van Justitie alle bij de rechtbank geregistreerde tolken erkent als gespecialiseerde vertalers en de tarieven voor gerechtstolken verhoogt.

Het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers (NGTV) zei te verwachten dat ongeveer tachtig procent van de gerechtstolken meedoet aan de stakingen.

Volgens de vertalersorganisatie had het nieuwe tarief al in 1998 moeten worden ingevoerd. Toen is er een compromis bereikt met de minister van Justitie over de betaling van de tolken, meldt het NGTV. Het huidige tarief varieert van 68 tot 119 gulden bruto per uur. Het nieuwe tarief is drie jaar geleden door de partijen vastgesteld op 116,17 gulden bruto.

,,Maar nadat we deze overeenkomst hebben bereikt, heeft het ministerie van Justitie er uit kwade wil en door een gebrek aan respect voor gerechtstolken helemaal niks mee gedaan. Dat moet veranderen'', aldus een woordvoerster van de gerechtstolken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie bestaat er onduidelijkheid over de toezegging. ,,In 1998 heeft er een ambtelijk overleg plaatsgevonden tussen de gerechtstolken en Justitie. Volgens de vertalers is daar toen een compromis uit voortgekomen, maar de toenmalige staatssecretaris van Justitie Cohen heeft later aan de Kamer verklaard dat daar geen sprake van was. Er is sprake van een misverstand.''

Het ministerie komt later deze week met een officiële schriftelijke reactie.

De NGTV wil bovendien dat bij de rechtbanken alleen juridisch gespecialiseerde tolken worden gebruikt. De regering wil, volgens de vakbond, uit bezuinigingsoverwegingen tolken zonder juridische kennis gebruiken. ,,Deze basistolken vertragen de boel enorm. Zij kosten meer geld dan ze opleveren. Als we eenmaal officieel geregistreerd zijn als gespecialiseerde tolken, zal het tarief ook omhoog gaan'', vertelt de woordvoerster.